Ministarstvo javne uprave ponovilo: Nije zakonito sazivanje SO Herceg Novi

Ministarstvo javne uprave ponovilo: Nije zakonito sazivanje SO Herceg Novi

2336
8
Podijeli

Grupa opozicionih odbornika Herceg Novog, koja je za četvrtak sazvala sjednicu SO, da bi izabrala predsjedavajućeg Blaga Radanovića (GS), a onda i predsjednicu Skupštine, Ljiljanu Bojanić (nezavisnu odbornicu) dobila je isto mišljenje Ministarstva javne uprave da je sazivanje lokalnog parlamenta na ovakav način nezakonito.

Opoziciona skupštinska većina  je 14. marta odustala od sazivanja Skupštine, jer je potpredsjednik Opštine, Dragan Janković, zatražio i dobio mišljenje ovog Ministarstva, da Skupštinu po hitnom postupku može sazvati samo predsjednik, a ne odbornici. U međuvremenu je njih 15-oro ponovo sazvalo sjednicu lokalnog parlamenta za četvrtak 30. mart i zatražilo od Ministarstva da još jednom objasni zašto njihov postupak tumači kao nezakonit.

Picerija i restoran

Ministarstvo je samo potvrdilo ranije stanovište, podsjećajući i da su propustili da izaberu predsjednika kada su razrješavali Andriju Radmana. Reagovali su iz Građanskog saveza. Smatraju da bi prihvatanje mišljenja Ministarstva javne uprave predstavljalo bitan poremećaj u pravnom sistemu države, jer bi ostala značajna praznina u njemu, kao opasnost za anarhistiško ponašanje.

–      Ako ne postoji jasna odredba koja to ne reguliše, kao što je u konkretnom slučaju, u pomoć priskaču principi pravne nauke i struke, da se na osnovu shodne primjene drugih regula istog propisa u skladu sa njegovim duhom i smislom iznađe rješenje i ono se može i mora naći. Ministarstvo je propustilo, da odgovori na postavljeno pitanje odbornika, što bi bilo, da je ranijeg predsjednika iznenadila smrt, pa da nije bio u stanju, da blagovremeno sazove sjednicu na kojoj bi se izabrao njegov nasljednik. Jer, da je dat odgovor na to pitanje, Ministarstvo bi samo sebe dezavuisalo. Ko bi razuman dozvolio, da nakon iznenadne smrti predsjednika opštine, ona ostane obezglavljena i akciono suspendovana, sve do novih izbora ili do uvođenja prinudne uprave u opštini? – navode iz Građanskog saveza.

Zato iz GS mišljenje Ministarstva ocjenjuju jedino kao neuspješan pokušaj, da se zaštiti sujeta i smatraju da bi bilo korektnije da su postupili po onoj “ko priznaje pola mu se prašta”.

8 Komentari

 1. Ne volim DPS, ružno bi bilo da kažem da ga mrzim iako je to istina, ali napravili ste žestoku glupost ishitrenim potezom smjene Radmana i sad snoste posljedice. Ne uvlačite se dublje u živi pijesak sa još većim glupostima koje kanite izvesti!

  2
  1
 2. Mišljenje Ministarstva nema veze s pravom,ali to ne umanjuje idiotizam ove inicijative. Treba pustiti Bojanićku da bude predsjednica 20 dana. Ko poznaje njene kapacitete zna da ni za godinu na tom mjestu ne bi ništa uradila.

  18
  8
 3. Misljenje Ministarstva je obavezujuce. Posto svi prizivate pravnu drzavu, treba procesuirati sve Koji zloupotrebe sluzbeni polozaj I sazovu sjednicu. Nema vam gimnasticiranje -Sta bi bilo kad bi bilo.

  11
  13
 4. ovo je vjerovatno ideja onog stručnjaka prava i bivšeg vrlog sudije, ivanovića,kao i sve do sada ,njemu je aćimovićka još pgradonačelnica

  12
  8
 5. Stvarno ne znam šta vi ljudi hoćete, smjenili ste jedinog čovjeka koji je nešto radio za ovaj grad pustite ga sad na miru a ne mu tu slutite iznenadnu smrt i druge gluposti. Ima li imalo ljudskosti u vama ili je fotelja preča i od obraza i od morala?!?

  31
  40

Ostavite komentar

*

code