Ministarstvo ekonomije: Operatori obavezni da obezbijede sigurno snabdijevanje strujom

Ministarstvo ekonomije: Operatori obavezni da obezbijede sigurno snabdijevanje strujom

1039
3
Podijeli

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić sazvala je danas koordinacioni sastanak sa predstavnicima elektro-energetskih subjekata u Crnoj Gori – EPCG, CGES i CEDIS, u svijetlu nedavnih izjava vezanih za stabilnost sistema i napajanja crnogorskog primorja električnom energijom, kako bi dobila informacije o trenutnom stanju elektro-energetskog sistema na primorju, prenosi portal Analitika.

Kako ističu iz tog ministarstva, predstavnici energetskih subjekata iznijeli su uvjeravanja da u ovom trenutku nema problema u snabdijevanju električnom energijom na crnogorskom primorju i da se redovno servisiraju sve potrebe potrošača električne energije, koje su, zbog rekordne turističke sezone, značajno povećane.

Picerija i restoran

– Oni su kazali da su operativne ekipe 24 sata na terenu kako bi održali stabilnost mreže, s obzirom na njenu rekordnu opterećenost, kako zbog potrošnje, tako i zbog visokih temperatura, kao i da bi u najkraćem roku uklonili sve kvarove koji kao posljedica navedenih okolnosti mogu nastati. Sastanku je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, koji je informisao ministarku Sekulić da Crnoj Gori u ovom trenutku boravi više od 190.000 turista, oko 11% više nego lani. Predstavnici energetskih subjekata kazali su da je i potrošnja električne energije za 12% veća nego u istom periodu prošle godine. Na nivou sektora dogovorena je stalna koordinacija i komunikacija, kako bi se preduprijedila i najmanja mogućnost da primorski dio države, u ovom najznačajnijem periodu, ima problema u snabdijevanju električnom energijom – stoji u informaciji iz Ministarstva ekonomije.

Na sastanku je ministarka Sekulić takođe dobila informacije da se ulaganja u elektro-energetski sistem realizuju u kontinuitetu i da su prije početka turističke sezone, svjesni moguće povećane potrošnje, uložena značajna sredstva u poboljšanje elektro-energetske mreže na crnogorskom primorju.

– CGES je nedavno u Kotoru završio izgradnju trafostanice, kao i rekonstrukciju dalekovoda Tivat – Budva ukupne vrijednosti oko 5,2 miliona, dok je CEDIS, na nivou distributivne mreže, u Ulcinju imao investiciju od 2 miliona eura. Najznačajnije rješenje, kako su kazali, za stabilnost i rasterećenje postojeće elektro-energetske mreže biće trafostanica u Lastvi Grbaljskoj, čiji se završetak izgradnje očekuje sljedeće godine – dodaje se u saopštenju.

3 Komentari

 1. Potroseno 2oe elektifikacija, odrzavanje sistema,distribucija, prirezi,gubici,naknade operateru plus jos gomila naknada fiksnih djelova i slicno…racun 55e…i onda smanjite, ma sta bre da smanjimo stiskamo sami koliko mozemo ispadose nam oci i to ne radi nas no radi vas…racuni se prosto ne mogu platiti bagro pokvarena.Oceli ikad iko ovome stat na kraj.Makar vodu potrosis i platis a atruju..tu punimo dzepove onima kojima su prepuni.Voda, struja, hleb ..to je ono osnovno…a nama se zaracunava kao luksuz svih luksuza..
  6  0
 2. Topla veceras bez struje preko sat vremena(kod semafora),umjesto sto stalno kupuju nova vozila,mogli su i u mrezu uloziti.Racun za struju iznosi 10 eura a njihovi nameti na to su jos 20eura.
  9  0
 3. Problem elektrosnabdjevanja je ulaganje u postojecu mrezu.
  Gospoda su naucila samo da naplacuju,a nista ne ulazu u postojecu infrastrukturu
  Dio racuna koji je za domacinstva duplo skuplji,a za industriju i do desetak puta od utrosene energije trebao bi se koristiti za obezbezbedjivanje neprekidnog napajanja i odrzavanje mreze,ali u nasem slucaju od toga se placaju razno razne bahanalije nase privredne i politicke vrhuske..
  ..i to sve uz blagoslov regulatorne agencije.
  14  1

Ostavite komentar

*

code