MINISTRSTVO O MAMULI OTVORENO, ALI NEMA ODGOVOR GRUPE GRAĐANA

MINISTRSTVO O MAMULI OTVORENO, ALI NEMA ODGOVOR GRUPE GRAĐANA

132
0
Podijeli

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da je predložilo da se okrugli sto o valorizaciji Mamule održi 16. maja, vjerujući da će to biti prihvatljivo predstavnicima Grupe građana.

– Još uvijek nijesmo dobili odgovor na naš prijedlog. Predložili smo dva termina za održavanje okruglog stola, međutim oba nijesu bila prihvatljiva predstavniku grupe građana za spas Mamule.
U reagovanju iz Ministarstva ističu da kada je riječ o organizaciji okruglog stola ne postoji ni jedan razlog i za najmanju sumnju u namjere Ministarstva da cjelokupan proces odlučivanja o ovom značajnom razvojnom pitanju sprovede u skladu sa principima transparentnosti i adekvatne participacije svih zainteresovanih subjekata.
– Kada je riječ o navodu Grupe građana vezano za podatke iz Lista nepokretnosti br. 215, izdatog od Uprave za nekretnine, objavljujemo kopiju navedenog Lista, na kome se jasno vidi da je ostrvo Lastavica u državnoj svojini, kategorije neplodno zemljište, površine 31.848 m2. Tvrđava Mamula, koja se nalazi na ostrvu Lastavica, kao i svi fortifikacijski objekti, vođeni su u vojnom katastru kao vojna imovina, u skladu sa propisima u ovoj oblasti, te kao takvi nijesu upisivani u listove nepokretnosti (tzv “sive površine”). To je slučaj sa svim vojnim objektima. Primjer su i projekti valorizacije lokaliteta Kumbor u Herceg Novom i MTRZ “Sava Kovačević” u Tivtu.
Kako navode iz Ministarstva, podaci, uključujući i smjerinice Uprave za zaštitu spomenika kulture, poslužili su kao osnova za planska rješenja data u DSL “Sektor 34” , a koja je javnosti dostupna na sajtu Ministarstva. Takođe, i ostala dokumentacija koja je poslužila kao osnov za izradu tenderske dokumentacije, izdata je od nadležnih institucija i dostupna je javnosti.
Iz Ministarstva podsjećaju da je treći javni poziv objavljen u decembru prošle godine, te da je u pripremi tenderske dokumentacije učetvovao predstavnik opštine Herceg Novi, što će i u buduće biti praksa u skladu sa odlukom Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, da predstavnici opština participiraju u radu tenderskih komisija za valorizaciju lokaliteta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code