Miodrag Gabo Golubin: Pogledajte Novi prije 90 godina

Miodrag Gabo Golubin: Pogledajte Novi prije 90 godina

13
Podijeli

Ovogodišnji Oktobarski dani pod sloganom “Sloboda, Novi, ljepota” počeće večeras izložbom “Novi na starim fotografijama” Miodraga Gaba Golubina, u foajeu Dvorane Park, u 19 časova.

Izložba je posvećena porodici Laforest, koja je živjela i radila u Herceg Novom i Kotoru. Postavku čine 22 fotografije iz perioda 1928.-1936. godine i eksponati: kamere kojima su se nekad radile fotografije, objektivi i velike staklene ploče putem kojih su se fotografije pravile.

Picerija i restoran

One koje će biti izložene večeras su iz zbirke porodice Laforest, koja je živjela i stvarala u Herceg Novom i Kotoru, a unuka Franca Laforesta, Lidija ih je dala na čuvanje i korišćenje u ove svrhe Golubinu.

Izložba će biti posebno biti sentimentalna za starije Novljane koji pamte sliku grada iz ovog perioda, fotografije će probuditi uspomene, priča za Radio Jadran Golubin. Međutim, smatra da će i mlađe generacije, koje žive u digitalnom dobu, prepoznati vrijednost postavke i da će im biti zanimljiva.

– Bilo bi im interesantno da dođu i vide kako je njihov grad izgledao nekad. Zatim, da vide kamere iz tog vremena i kako su se nekad fotografije pravile preko staklenih ploča koje su bili negativi. To više ne postoji, sada je sve digitalno. Feliks Laforest koji je živio i radio u Herceg Novom je dobio 1932. Grand Prix u Parizu za fotografiju i to je još jedan od povoda zašto posjetiti izložbu – navodi Golubin.

Postavka je samo mali dio zaostavštine porodice Laforest. Mnogo je toga još nepregledano i neobrađeno, a među materijalima ima i filmskih traka Herceg Novog iz 1932. godine.

Inače, autor je u plodnoj karijeri snimanja i sakupljanja sačinio kolekciju od preko 40 hiljada fotografija na kojima su ovjekovječeni važni događaji iz života grada, ali i hercegnovski oriđinali. Izložba će biti otvorena narednih 15 dana.

13 Komentari

 1. Sve pohvale ovom sjajnom entuzijasti i hvala na sjećanje i podsjećanje .
  A kad gost u ovom gradu kaže da mu je Novi bio mnogo ljepšii prije tridesetak godina nego sad nek čelnici gradski stave prst na čelo.

  14
 2. Bravo Gabo.Imas materijala da napravis dvije tematske izlozbe godisnje ali siguran sam da nemas podrske.Zalozio bih se da se ofirmi jedna grupa Novljana koja bi ti pomagala u realizaciji takve ideje.Svasta bi tu moglo da se napravi za afirmaciju naseg posrnulog grada koji vapi za jos kojim Gabom.Dragi Gabo jos jednom sve cestitke.

  31
  1
 3. Gabo je Prvi Novljanin. Čovjek koji u svakoj situaciji i u svakom momentu predstavlja Novskog građanina sa kraja 80-tih godina prošlog vijeka. Upoznajte Gaba da bi znali Bog čega je Novi do početka 90- tih bio najomiljeniji grad u bivšoj Jugoslaviji.

  46
 4. Bravo! Čija god da je, ideja da se izlozba organizuje je odlicna. Treba se sjetiti starog Novog, Laforesta i dati priliku ljudima poput Gaba!

  64
  1

Ostavite komentar

*

code