MIRAN PROTEST STUDENATA PRIMIJENJENE FIZIOTERAPIJE U IGALU

MIRAN PROTEST STUDENATA PRIMIJENJENE FIZIOTERAPIJE U IGALU

164
0
Podijeli

Preko 100 studenata Fakulteta primijenjene fizioterapije Univerziteta Crne Gore u Igalu, nisu prekidali nastavu, ali su se okupili u mirnom protestu nezadovljni zbog kašnjenja mjesečnih dotacija.

Njih 140 ostavrilo je pravo na nadoknade za studentski dom i menzu, jer ni jednog niti drugog nemaju u Igalu.
– Participacije nam kasne više od pola godine. S obzirom da se rade sportske hale i studentski domovi širom Crne Gore zašto bismo mi bili izuzetak, zašto nas smatraju studentima drugog reda? Samo želimo da apelujemo na Ministarstvo prosvjete da nam isplati sva zaostala dugovanja do početka ljetnjeg semestra, u suprotnom, o našim daljim koracima biće obavještena javnost – poručio je studnet povjerenik Pavle Đukanović.
Iznos mjesečne participacije je 45 eura. Studentima druge, treće i četvrte godine resorno Ministarstvo duguje po 225 eura, a brucošima po 135 eura. Kažu da se ni uz redovne dotacije ne mogu s tim parama prehraniti i platiti sobu ili stan u Igalu.
Darko Zeak, student četvrte godine iz Bijelog Polja kaže nam da je 2010. kada je upisivao ovaj Fakultet participacija bila 90 eura. Sa tim novcem su mogli u dogovoru sa igalskim restroranima da se prehrane.
– Međutim kasnije je došlo do izjednačavanja studenata na samofinansiranje i budžet i taj broj od 70 udvostručen i primamo po 45 eura. Smatramo da je to malo da se pokriju troškovi jednog studenta u Igalu, jer bi bilo potrebno izdvoijiti oko 350 eura da bi preživio. Troškovi stanarine su 100 eura, plus što svaki student mora platitii račune za struju, vodu, kablovsku i ostalo. Za hranu nam je potrebno minimalno 150 eura, kao i za potrebe fakulteta – priča Đukanović.
Ali i tako malu sumu studenti su prihvatili, samo da bar bude radovna. Saglasni su i sa ukinadanjem naknada ako Minstarstvo može da obezbjedi menzu u Igalu.
Stanka Kovačević iz Podgorice, je ove godine upisala Fakultet primijenjene fizioterapije i uočava da su ovdašnji studenti diskriminisani u odnosu na one u drugim crnogorskim gradovima:
– Mi smo ovdje već tri mjeseca na Fakultetu i već smo uvidjeli neke stvari, mislim da bi bilo u redu da primimo naknade, jer zašto bismo bili izuzetak, pored toliko tih fakulteta. Meni su mjesečni troškovi za stan, struju i druge dažbine preko 200 eura, ali postoje studenti kojima su izdaci veći, jer plaćaju i Fakultet, stan, hranu i naši roditelji nisu u mogućnosti da priušte nama sve što poželimo.
Studenti su najavili da će ukoliko im Ministarstvo do ljetnjeg semestra ne isplati zaostale participacije organizovati štrajk u Podgorici ispred Ministarstva.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code