Miraš Martinović: Ne znam iz kojih razloga me mimoilazi Trinaestojulska nagrada

Miraš Martinović: Ne znam iz kojih razloga me mimoilazi Trinaestojulska nagrada

2224
3
Podijeli

images_slike_licnosti_miras_martinovic3Crnogorski književnik Miraš Martinović se ponovo ove godine našao među predloženim za dodjelu najvećeg državnog priznanja Trinaestojulske nagrade, objavio je žiri za dodjelu nagrada nakon sjednice. Martinović se nalazi na listi kandidata za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2016. kao godišnje nagrade, za što je konkurisao i lani. To najveće državno priznanje godi svakom pravom stvaraocu, kaže Martinović za Radio Jadran:

– Ne bih da to zvuči ni prepotentno ni nadobudno, moje djelo zaslužuje Trinaestojulsku nagradu, jer nosi u sebi univerzalne poruke i na najreprezentativniji način predstavlja Crnu Goru, njenu duhovnost i polifoničnost, izniče iz njenih temelja i dubina, pa je kao tako visoko respektovano na širokim prostorima i među literaturama drugih naroda. No, iz ne znam kojih razloga, ta nagrada me mimoilazi godinama. Osjećam da će i sada tako biti.

Picerija i restoran

Žiri je u sastavu: predsjednik Gojko Kastratović i članovi prof. emeritus Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević. Žiri može dodijeliti do tri godišnje nagrade i jednu nagradu za životno djelo.

Inače, posljednji roman Miraša Martinovića “Drugoga sunca luče” biće promovisan večeras u kotorskoj Galeriji solidarnosti, u 21 čas. O romanu će govoriti mr Aleksandra Vuković i autor.

Roman “Drugoga sunca luče” atipične je forme, struktuiran od 75  istorijsko – metafizičkih djelova, dramaturških i književno – strukturnih cjelina, predstavlja 75 realno – istorijskih fenomena Njegoševog  živopisnog agona, datih u morfloško – dijeloškim formama, čime se iskazuje najveći mogući stepen dramaturgije ovog djela, artikulisanog kroz najuzvišnije forme i stilske figure crnogorskog jezika, ali i najviše  vrhove  etičko – slobodarskog i filozofsko poetskog bića crnogorskog čiji je izraz Njegoš, kao vrhovna sinteza.”Drugoga sunca luče”, drugačija je od svih do sada napisanih knjiga o Njegošu, a zbog svoje specifične dramaturgije, predstavlja pravi izazov za scenariste, dramaturge i režisere”, ocijenio je autor.

Promocija romana “Drugoga sunca luče” održana je je prvo 18. maja, na Njegušima, pred Njegoševom rodnom kućom, jer kako je i sam autor tada kazao: “Sve se vraća tamo odakle je i počelo”. Potom je uslijedila u Nikšiću i večeras će u Kotoru.

3 Komentari

 1. Dragi Miraše,
  teško da ćeš i trećem pokušaju dobiti ovu nagradu jer je kao i ti žarko žele svi u Crnoj
  Gori samo zato što ona donosi dobru apanažu sa kojom je dobitinik materijalno obezbijeđen do kraja života.
  No, neka ti bude lakše kad znaš da i drugi stvaraoci i stručnjaci- profesori univerziteta
  odlaze u penziju koja je za polovinu manja od novčanog iznosa ove nagrade.
  0  0

Ostavite komentar

*

code