Miraš Martinović peti put kandidat za Trinaestojulsku nagradu

Miraš Martinović peti put kandidat za Trinaestojulsku nagradu

1
Podijeli

Crnogorski književnik Miraš Martinović iz Herceg Novog, ponovo je ove godine, peti put uzastopno, jedan od kandidata za dodjelu najvišeg državnog priznanja, Trinaestojulske nagrade, objavio je Žiri za dodjelu nagrada nakon sjednice.

Martinović se nalazi na drugoj listi kandidata za dodjelu godišnje Trinaestojulske nagrade, sa još 26 istaknutih crnogorskih glumaca, pisaca, pjesnika, vajara i književnika.

Picerija i restoran

Iako je bio kandidovan nekoliko puta, Martinovića je ovo prestižno državne priznanje „zaobilazilo“. Komentarišući to za Radio Jadran, on je ranije kazao da je to priznanje koje godi svakom pravom stvaraocu:

„Ne bih da to zvuči ni prepotentno niti nadobudno, moje djelo zaslužuje Trinaestojulsku nagradu, jer nosi u sebi univerzalne poruke i na najreprezentativniji način predstavlja Crnu Goru, njenu duhovnost i polifoničnost, izniče iz njenih temelja i dubina, pa je kao tako visoko respektovano na širokim prostorima i među literaturama drugih naroda. No, iz ne znam kojih razloga, ta nagrada me mimoilazi godinama“, kazao nam je ranije Martinović.

Podsjećamo, Martinović se na spisku za dodjelu iste nagrade našao i prošle godine, između ostalog i sa novskim, a svjetskim filatelistom Tomom Katurićem. Bio je jedan od kandidata za ovu nagradu i 2016. Sa Katurićem je takođe bio jedan od kandidata i 2015, kao i godinu ranije sa novskim slikarom, Vojom Stanićem, kome je ona na kraju i dodijeljena u „kategoriji“ za životno djelo.

Martinović je nedavno u Baru promovisao novi roman, Glasovi iz Doklee.

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade je u sastavu: predsjednik, Rajko Todorović Todor, članovi; prof. dr Ilija Vujošević, prof. dr Igor Lakić, mr Miomir Vojinović i prim. dr sci. med. Asim Dizdarević.

Žiri može dodijeliti do tri godišnje nagrade i jednu nagradu za životno djelo.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code