MIRIS BADNJAKA KOD KATOLIKA U BOKI

MIRIS BADNJAKA KOD KATOLIKA U BOKI

187
0
Podijeli

U katoličkim domovima je Badnji dan, uoči Božića koji se smatra najradosnijim porodičnim praznikom, ne samo u Boki Kotorskoj. Post je, pa jutro počinje priganicama i rakijom, a veče je u znaku nalaganja badnajka u onim domovima gdje su kamini ili peći na drva.
Kod katolika u Boki se badnjaci sijeku dva tri dana prije Božića, ili danas, na Badnji dan.

Uvijek se odsiječe onoliko badnjaka koliko ima članova porodice, muških i ženskih. Postoji vjerovanje da do ovog dana treba izmiriti sve dugove.
Kao i kod drugih hrišćana, na Badnji dan je strogo zabranjeno da se jede mrsna hrana. U prvi mrak, muškarci u kuću unose badnjake uz pozdrav: “Dobro veče i nazdravlje vam Badnje veče” a ukućani zahvaljuju i posipaju ih orizom ili pšenicom. Kada se nalože domaćin kuće badnjake preliva vinom.
Slijedi posna večera. Nekada se i pucalo sve dok badnjaci ne izgore. Najsvečaniji dio Božića je ponoćka, kada katolici idu u crkvu gdje je dočaran ambijent kao u prostoriji u kojoj je rođen Isus Hristos sa malim jaslama.
Iz Biskupskog ordinarijata u Kotoru obavještavaju da će sveta misa biti danas u 18 sati u crkvi Svete Klare. Ponoćna pontifikalna sveta misa je u Katedrali Svetog Tripuna. Pjevaće mješoviti zbor kotorske katedrale. Na Božić 25. decembra – svečana sveta misa je u 10 sati u katedrali, a u 18 u crkvi Svete Klare.
Prčanjski župnik don Ivo Ćorić večeras će služiti ponoćnu svetu misu u Bogorodičinom hramu na Prčanju. Ponoćka će u ovom hramu biti služena nakon 30 godina, u slavu 100 godina od posvećenja jednog od najvećih sakralnih objekata u Boki i na Jadranu.
Inače svete mise i ponoćke biće održane i u drugim katoličkim crkvama u opštinama Boke Kotorske, a u Herceg Novom u crkvi Sv.Jeronima.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code