MIRKO LAZAREVIĆ TRAŽI ODGOVORE MINISTRA BRANIMIRA GVOZDENOVIĆA OKO MAMULE

MIRKO LAZAREVIĆ TRAŽI ODGOVORE MINISTRA BRANIMIRA GVOZDENOVIĆA OKO MAMULE

193
0
Podijeli

Inicijator Grupe za spas Mamule šokiran odlukom Vlade da nastavi pregovore sa investitorom oko zakupa Mamule, uprkos svih argumenata i spornih elemenata u tenderskoj proceduri, uputio je u ime ove grupe građana javno pismo ministru Branimiru Gvozdenoviću, tražeći odgovore na više pitanja.

– Zašto su u tenderu lažne informacije? U javnom pozivu za učešće na tenderu za davanje u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom „Mamula” stoji: 2. Opšte informacije o lokaciji Tvrđava „Mamula” je izgrađena na kamenitom ostrvu Lastavica, koje je kružnog oblika, ukupne površine 31.848m2 – odnosi se na ostrvo, sa prečnikom od oko 200 metara, na ulazu u Bokokotorski zaliv, oko 3,5 nautičkih milja (6,3 km) udaljeno od Herceg Novog, upisana u list nepokretnosti br. 215 – odnosi se na tvrđavu, katastarska parcela br. 3438, KO Radovanići, opština Herceg Novi.
Tvrđava Mamula nije upisana u list nepokretnosti broj 215 kao što se navodi u tenderu, već u tom dokumentu stoji da je ostrvo neplodno zemljište, ukupne površine zemljišta pod objektima: 0 m2 -tvrdi Lazarević.
U tenderu se spominje da se od Ponuđača, između ostalog, očekuje da ponudi iznos za dugogodišnji zakup zemljišta i godišnji zakup akvatorijuma. Pitanje je gdje je zakup tvrđave tu? Tačnije šta je sa još 10,282.25 m² koliko iznosi površina tvrđave po Studiji lokacije sektora 34? Da li to znači da se tvrđava daje gratis zajedno sa zakupljenim “neplodnim” zemljištem, kako je ista zavedena u listu br.215 – pita Lazarević.
Studija lokacije sektor 34, na koju se poziva tender, predviđa kompleks sa specifičnom vrstom usluge orijentisane prvenstveno ka ekskluzivnim oblicima edukativnog turizma, a u tenderu se to promjenilo u ekskluzivni turistički kompleks otvorenog tipa, nivoa standarda 4+ ili 5 zvjezdica, smještajnog kapaciteta do 70 ležajeva, sa pratećim sadržajima za rekreacione aktivnosti i odmor, upozoravaju iz ove Grupe građana.
Takođe, iz Grupe za spas Mamule, podsjećaju ministra da je predlagao dijalog, koji je izostao, a pri tom je i pored tvrdnje Savjeta o transparentnom tenderskom postupku ignorisana odluka lokalne Skupštine o poništenju tendera i vraćanju Mamule opštini Herceg Novi.
Osim toga tender se kosi sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, ukazuje, pored ostalog Lazarević i podsjeća ministra da je Lazar Mamula, vjenčani kum knjaza Danila izgradio tvrđavu.
– Ne smatrate li da: 23 hotelske sobe, 4 ugostiteljska objekta, recepcija, spa, minimarket, pristanište, 2 bazena, klub za vodene sportove, taksi brodovi ne narušavaju memorijalnu vrijednost ovih istorijskih činjenica?
Grupa za spas Mamule očekuje skore odgovore, “ako ništa onda iz poštovanja prema hiljadama gradjana koji su se jasno usprotivili valorizaciji ostrva Lastavica na način na koji Vi i Ministarstvo u vašoj nadležnosti propagirate”, zaključuje u otvorenom pismu ministru Gvozdenoviću.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code