MIRNO OKUPLJANJE STEČAJACA IZ BIJELE PRED ZGRADOM OPŠTINE – PREGOVORI NAJBOLJE...

MIRNO OKUPLJANJE STEČAJACA IZ BIJELE PRED ZGRADOM OPŠTINE – PREGOVORI NAJBOLJE RJEŠENJE

93
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Umjesto pred kapijom kompanije, kako su to činili proteklih 35 dana, bivši radnici Jadranskog brodogradilištra Bijela u stečaju, okupili su se ispred zgrade Opštine.

Bez vike, blokade saobraćaja i parking prostora, njih blizu 200 htjelo je da od čelnika opštine sazna dokle se stiglo sa realizacijom 11 zaključaka sa vanredne sjednice SO, upućenih Vladi, kao i šta će dalje preduzeti Opština.
Delegacija radnika razgovarala je više od pola sata sa vršiocem dužnosti predsjednika opštine Draganom Jankovićem i predsjednikom Skupštine, Andrijom Radmanom. Nakon toga predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić obavjestio je radnike i novinare da su opet dobili podršku, koja je za sada dovoljna.
Čelnici opštine objasili su im da u Vladi postoji procedura koju treba ispoštovati prije nego što zaključci Skupštine, kojima se podržavaju zahtjevi radnika, dođu na dnevni red Vlade. Osim toga zaključci i predlozi Skupštine opštine nisu obavezujući za Vladu.
– Janković i Radman su nam ponudili da će sjutra pozvati banke i urgirati da nam se što prije da grace period na kredite koje imamo, a imamo ih skoro svi. Takođe, pozvaće predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića i Vladu i urgirati da se što prije riješi naš status. Pomoći će nam i oko prevoza, kao i oko nekih drugih dnevnih potreba, moguće i sastanka ove sedmice sa novom predsjednicom Opštine, ako bude izabrana na Skupštini, kao i sa predstavnikom Vlade, odnosno Ministarstva u zgradi opštine – saopštio je radnicima Krivokapić.
Rukovodstvo Opštine nastojaće da nađe neki kompromis između ponude koju su radnici dobili iz Ministarstva pomorstva i njihovih zahtjeva, odnosno oko isplate otpremnina po kolektivnom ugovoru, što je sporno, s obzirom da je uveden stečaj, obrazložio je kasnije medijima Krivokapić.
On je objasnio i zašto ponuda stečajnog upravnika Žarka Ostojića da remontuju brodove za njih nije prihvatljiva:
– Ponuda je jasna, da možemo zaraditi platu koju smo zarađivali do sad, ali mi ne možemo na tom objektu da je zaradimo. Imamo brod koji je urgentan, italijanski „South river”, ali na njemu imamo posla svega 2-3 dana. Poslije toga, rečeno nam je, da brodovi više neće ulaziti u Brodogradilište. Mi nemamo što onda da radimo. Presotali poslovi su sitni. Može da ih završi 20 do 30 ljudi, a nikako nas 200 – kazao je Krivokapić, priznajući da će i prolongiranje tog malog posla donijeti veliku štetu. Ali, o tome treba da milsi neko drugi, jer radnici su i sada odgovorni i održavaju dokove, gatove i kisikanu, insistira Krivokapić.
Radnicima je objašnjeno da pismene garancije za njihove zahtjeve u formi koju traže ne mogu dobiti od Vlade, ali, ipak:
– Može nam se neko obratiti ko je nadležan u državi Crnoj Gori i da nam saopšti bar usmene garancije pred nama radnicima – ističe Krivokapić i podsjeća da su ministri razgovarali već sa njima ponudivši uslove koje oni ne prihvataju. Prije svega to je isplata otpremnina po socijalnom programu. Jer, uvođenjem stečaja kolektivni ugovor i isplata otpremnina po njemu nije po zakonu:
– Kolektivni ugovor je važio do 30. juna i uvođenja stečaja, ali to budi sumnju i da je stečaj možda zbog toga uveden, kao i zbog naših kolega penzionera, a ne zbog tog famoznog duga za poreze, koji više nije 6.5 miliona eura, kako je zvanično rečeno, nego ispod 3 miliona – navodi Krivokapić.
Radnici koji su vjerovali u menadžment Brodogradilišta su ostali da rade umjesto da prihvate ponudu Vlade o dobrovoljnom napupštanju kompanije uz otpremnine. Zatekao ih je stečaj:
– Ispalo je da smo nas 200 izigrani, vjerujući da ćemo raditi minimum još tri godine, kako nam je bilo obećano. Sada od toga nema ništa.
Stečajci iz Bijele će nastaviti mirne proteste, ali, kažu i da je avgust dugačak, turista je puno, mogli bi opet napraviti šetnju preko magistrale i kolaps saobraćaja. Napominju da nisu protiv Vlade i sistema, ali smatraju i da je njihov „slučaj” urgentan i da je neko iz Vlade trebalo da razgovara sa njima prije kolektivnog odmora.
Za sada su u svemu jedinstveni, pa je tako Krivokapić odbio ponudu italijanske osiguravajuće kuće da za određenu sumu novca sa nekoliko kolega spusti brod „South river” u more da bi napustio Brodogradilište.
– Nikome nije u interesu da radikalizujemo proteste, ni da pravimo blokade niti da povučemo ljude, pa da onda dok potone. Ako mi povučemo ljude, koji su dobili otkaze i nisu u obavezi da rade, imovina od 10 miliona tone sa brodovima, što može izazvati nevjerovatnu štetu. Smatrarmo da su pregovori najbolja varijanta u ovom momentu – poručio je Krivokapić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code