Miroslav Krzyk: Jadranske igre od ove godine “City games”

Miroslav Krzyk: Jadranske igre od ove godine “City games”

1996
1
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

miroslav krzykPredstavnici Jadranskih igara borave ovih dana u Crnoj Gori kako bi usaglasili detalje oko održavanja ove sportsko-zabavno-rekreativne manifestacije, čija bi polufinalna takmičenja trebalo da budu upriličena treći put na novskom Škveru, na bazenu Jadran u julu.
Ovogodišnje igre donose dosta novina – novo ime, nove kontinentalne zemlje učesnice, ali i nove igre. Projekat vrijedan milion eura okupiće 200 ekipa iz 12 zemalja učesnica, tv prenos uživo na najkomercijalnijim tv stanicama za 10 miliona ljudi, odnosno 70 hiljada na tribinama, kao i tri nove igre, koje se za sada drže u tajnosti. O tome je za Radio Jadran ekskluzivno pričao inicijator i organizator Jadranskih igara, Miroslav Krzyk.
“Jadranske igre krenuli smo prezentirati u Crnoj Gori 2013. godine na poziv direktora VK Jadran Carine, Miloša Mračevića, koji je svim silama želio „dovuć“ projekat u Crnu Goru. Vidio je kako se to vani razvija i mislim da je učinio pun pogodak. Jer, u kojem god gradu smo se našli kasnije kako se projekat razvijao, punili smo tribine. Šlag svemu je možda prošlogodišnja pobjeda ekipe iz Herceg Novom u finalu, koja je osvojila takmičenje, tako da su oni aktuelni prvaci“, priča Krzyk.
Jadranske igre protekle tri godine „ujedinile“ su zemlje koje izlaze na Jadransko more, no kako je sam projekat rastao sve više zemalja iz okruženja željelo je da učestvuje u ovom svojevrsnom spektaklu, koji je pandan nekada veoma popularnim „Igrama bez granica“. Kako bi manifestacija okupila što više država, samim tim i sponzora i televizija koje će uživo prenositi ovaj događaj, od ove godine, „Jadranske igre“ sa dosadašnjim imenom odlaze u istoriju, najavljuje Krzyk:
„Baš radi stalnih upita kontinentalnih zemalja, mi smo morali promijeniti ime projekta, jer nam je to jedino moglo omogućiti dalje širenje, jer sama asocijacija na ime „Jadranske igre“ je nekako poveznica na Jadransko more. Novo ime projekta je „City games“. U projektu od ove godine učestvuje 12 zemalja. Pored svih zemalja bivše Jugoslavije, uključeni su i Mađarska, Italija, Austrija, Njemačka, Holandija i Velika Britanija, što i jeste najveća svježina za ovu sezonu. Kroz iduće dvije godine planiramo 18 zemalja učesnica, što nam je nekako cilj i glavni izazov za dalje“, najavljuje Krzyk.

Prenos na 10 komercijalnijih televizija

Picerija i restoran

images_slike_dogadjaji_2014_razno_jadranske_igre_finale_5Kako bi realizacija projekta doprla i do onih koji nijesu u mogućnosti da učestvuju ili prisustvuju kao gledaoci, Krzyk ponosno ističe da su za ovu sezonu uspjeli da dogovore saradnju sa 10 najkomercijalnijih televizija:
„Kad napravimo takmičenje unutar svake zemlje, sve se skupa pretvara u jednu TV emisiju, dobijemo 12 najboljih gradova iz 12 država i to će ove godine na televizijama moći da gleda 10 miliona ljudi. To je naša najveća snaga i to je nešto što nam omogućuje dalje širenje. Ako nastavimo ovim putem kroz idućih 4-5 godina s pravom mogu reći dodirnućemo nekad kultne „Igre bez granica“ i slične projekte”.
Pokazatelji svega što je urađeno u proteklih 6 godina su sljedeći: 219 uspješno organizovanih događaja u cijeloj regiji, pređeno je 670 hiljada kilometara sa cijelom turnejom.
– U 2016. sezoni koja je pred nama – gledaće nas 10 miliona gledalaca na tv ekranima, 70 hiljada posjetilaca gledaće uživo projekat „City games-a“ na 100 dana turneje i 45 lokacija. Ono što mi je posebno drago jeste što je ekipa koja je pokrenula čitav projekat i dalje na okupu, naveo je naš sagovornik.
Ove godine takmičiće se 200 ekipa, predstavnika 200 gradova, kako bi se dobio pobjednik. Toliko je ekipa bilo i prošle godine, a ekipa iz Herceg Novog je bila pobjednik, podsjetio je Krzyk.
Iako su još tajna tri nove igre koje će biti uvedene, ipak, Krzyk je za Radio Jadran otkrio da će glavna nagrada za pobjednika turneje biti putnički kombi koji će ostati zajednici grada kojeg takmičari predstavljaju.
Značaj ovog projekta je izuzetan. Temeljni partneri su gradovi u kojima se postavljaju poligoni, ali bez TV ekipa i sponzora sve to ne bi imalo „težinu“.
„Kad imate pune tribine i zadovoljne učesnike, stvari treba uvijek minimalno korigovati, bez drastičnih preokreta. Velikih promjena neće biti, a osnovni cilj u idućim godinama nam je razvijati taj televizijski dio i uključiti što više zemalja, jer to je ono što je bitno za razvoj projekta. Ako danas nisi u medijima, nema te. Ako sve ostane na lokalnom nivou, u gradu koji je domaćin, onda to nije dobro ni za koga. Grad mora da ima interesa u promociji koja se dobija u cijeloj regiji„ pojasnio je on.
Na nivou Crne Gore, predstavnici igara dogovaraju saradnju sa dvije TV kuće koje će ispratiti sva polufinala i finala, a pregovori se vode sa RTCG i TV Vijesti.
Ukupni troškovi oko organizacije jedne sezone igara iznose oko milion eura. U ovoj sezoni biće 12 ili 13 igara, s tim što će se izbor igara razlikovati u zavinsoti od „terena“, jer je jako bitno da se igre ne ponavljaju.
Na kraju, Krzyk je naveo i da su odlučili da se uključe u humanitarnu akciju kojom se prikupljaju novčana sredstva za liječenje Novljanina Stevana Obradovića, koji je bio učesnik Jadranskih igara. Apeluje na sve koji su u mogućnosti, da podrže akciju i pomognu svom sugrađaninu.

1 komentar

  1. Prosle godine nudjeno ucesce ,bilo potrebno oko 50 000.Ko ce to da da,Jadran je na budzetu grada,od prvog do zadnjeg eura,a ovo….u Budzetu nema…mozda ce Turisticka????.,,Hleba i igara,,?!?! Ma ,ne ,mi ne trebamo ni hleba,SAMO ,, igara,,!!Lako je biti pametan i saljiv i dopadljiv sa tudjim novcem.
    0    0

Ostavite komentar

*

code