“Mirsada”, film o sudbini male Romkinje u Dvorani Park

“Mirsada”, film o sudbini male Romkinje u Dvorani Park

0
Podijeli

Dokumentarni film „Mirsada“, reditelja Danila Marunovića, biće prikazan 7. i 8. marta u maloj sali Dvorane Park, od 20 h, najavili su iz JUK Herceg Festa.

Prodaja ulaznica, po cijeni od 2,5 eura, počeće 5. marta na blagajni Dvorane Park, od 9-12 h i od 18-20 h.

Picerija i restoran

Film „Mirsada“ je premijerno prikazan u CNP-u 18. jula prošle godine. Budući da je jedan od finansijera projekta bila i ambasada SAD-a u Podgorici, na premijeri je govorila i ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret En Uehara.

U centru priče je sudbina dvanaestogodišnje djevojčice koja od najranijeg djetinjstva prosi na ulicama glavnog grada, kazao je reditelj, Danilo Marunović na press konferenciji uoči premijere.

“Mirsada” je dokumentarni film koji prikazuje dramatične životne okolnosti mlade Romkinje Mirsade, koja od treće godine prosi na ulicama Podgorice. Film preko dirljivih i emotivnih ličnih sudbina romske djece komentariše fenomen opstanka romske kulture i načina života u modernom vremenu.

U sinopsisu filma kaže se da Mirsada nema tablet i telefon. Ne ide u školu i ne koristi društvene mreže. Nikad nije letjela avionom. Nikad nije posjetila stranu državu. Nikad nije imala rođendansku zabavu. Ona ima samo 12 godina i najpoznatija je djevojčica u Podgorici. Izdržava svoju porodicu.

Biti hrabar, šarmantan, pametan, talentovan, tamo gdje je ona odrasla, ne obećava svijetlu budućnost, stipendije, putovanja, audicije, podršku. Biti poseban i roditi se sa darom, u romskom naselju Vrela Ribnička, znači biti obilježen, nositi teško breme, prositi od treće godine. Neravnopravna borba vjekovne romske kulture, tvrdih kodeksa i tradicije sa snovima jedne djevojčice. Natprosječna inteligencija, socijalna visprenost i goli talenat za život nasuprot šovinizmu, rasizmu, nejednakim šansama… Strast za umjetnošću, pjevanjem i plesom, zajedno sa siromaštvom, glađu i hladnoćom. Na njenom licu je maska pajaca koji moli za euro, a ispod je tužna, romska balada, kazivanje je u sinopsisu.

Dokumentarni projekat „Mirsada“ finansira ambasada Sjedinjenih Američkih Država, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš.  Produkciju je radila Koala production.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code