MIRZA KRCIĆ: SEZONA U KOTORU I DO DECEMBRA, ALI BEZ INFRASTRUKTURE NEMA...

MIRZA KRCIĆ: SEZONA U KOTORU I DO DECEMBRA, ALI BEZ INFRASTRUKTURE NEMA TURIZMA

327
0
Podijeli

U svim primorskim opštinama, pa i u Kotoru je ove sezone bila bolja prijava boravka gostiju.

Sa elektronskom identifikacijom počeli su još prošle godine, ali ove je sve već bilo “uhodano”.
– Poslužilo nas je i lijepo vrijeme, a prijava boravka i naplata boravišne takse bili su bolji od očekivanja. U Kotoru sada boravi oko 3000 prijavljenih gostiju u domaćoj radinosti i manjim hotelima – ističe direktor TO, Mirza Krcić.
Turističku, kasu ugostitelja, trgovaca, agencija i dalje najviše pune izletnici.
– Za prvih osam mjeseci imali smo 210 hiljada izletnika, što je kao lani. Rimske mozaike u Risnu je posjetilo 22 hiljade, a kotorske bedeme 67 hiljada izletnika. Zadovoljni smo, a najbolji pokazatelj biće septembar, kada očekujemo nešto više od 60 hiljada organizovanih ulazaka u grad – napominje Krcić.
Izletničku sezonu u Kotoru produžiće kruzeri, kao i autobusi iz Dubrovnika i Budve, pa se gužva i pune pjacete tokom dana mogu očekivati sve do 1. decembra, optimističan je direktor TO.
On, ipak, podsjeća da je i ovu sezonu pratio nedostatak hotelskih kapaciteta, uprkos još jednom novom malom hotelu – Porto In, sa svega 17 soba. Bilo je još propusta. U kontakt zoni Starog grada ostalo je dosta neuređenog prostora. Treba konačno unaprijediti i saobraćajnu infrastrukturu. Izgradnja pothodnika ispod Luže kako bi putnici sa brodova bezbjedno ulazili u Stari grad je godinama samo “mrtvo slovo na papiru”:
– Nisam siguran hoće li se to riješiti i za iduću sezonu. Treba vidjeti sa Direkcijom za izgradnju Kotora da li će krenuti ozbiljniji radovi. Potreba je velika. Inače, u blizini Starog gada, stari put Prčanj-Stoliv je nakon kanalizacionih radova ostao sa šahtama oko kojih je asfalt “potonuo”. Treba stvoriti bolju saobraćajnu signalizaciju, ali i komunalni red kroz Stari grad i naći povoljniji termin za prolazak teretnjaka kada nisu gužve – napominje Krcić.
Saobraćajnicu prema Budvi i Jazu treba proširiti, a Tivatski aerodrom osposobiti za noćno slijetanje, što je neophodno ako ćemo da budemo ozbiljna turistička destinacija – smatra Krcić.
Svim opštinama u Boki potrebna je zaobilaznica da bi se suzbile sve veće saobraćajne gužve kroz njihova središta. Ideju oko zaobilaznice “koči” u Kotoru to što je pod Uneskovom zaštitom. Ipak, kroz gornji Grbalj bi se mogao rasteretiti saobraćaj. Bez dobre infrastrukture, nema turizma, uvjeren je Krcić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code