MLADEN KADIĆ: U JUNU TENDER ZA PROSTORNI URBANISTIČKI PLAN HERCEG NOVOG

MLADEN KADIĆ: U JUNU TENDER ZA PROSTORNI URBANISTIČKI PLAN HERCEG NOVOG

405
0
Podijeli

Bez Prostornog plana i planske dokumentacije razvoj Herceg Novog tekao je posljednjih godina bez kontrole, ali i bez drugih resusrsa u vođenju urbanističke politike.

Takozvanim tačkastim izmjenama DUP-ova mnogim investitorima su ispunjavane želje. Na drugoj strani, bivša lokalna adminsitracija naplaćivala je investitorima komunalije, trošila novac na plate, a nikada im nije izdala građevinsku dozvolu.
Preko 300 neriješenih predmeta, zaostalih još od 2008.godine, čeka novog sekretara urbanizma i njegov tim. Vjerovatno i manjak u opštinskom budžetu od preko 200.000 eura za vraćanje novca investitorima, koji su ostali bez dozvole, a platili komunalije.
Kako je za Radio Jadran kazao sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, Mladen Kadić, nije očekivao da će zateći tako haotično stanje, kada je došao na čelo Sekretarijata.
– Veliki je broj zaostalih predmeta, potpuno planski i infrastrukturno neuređen grad…Frapantno je da je u proceduri dobjanja građevinske dozvole dolazilo do razmatranja dokumentacije, do toga da investitori plaćaju nadoknadu za izgradnju građevinskog zemljišta, a da im se ne izda dozvola. Dodatno je nevjerovatna stvar da je taj novac koriščen za isplate plata i za neke druge obaveze opštine, što je mimo zakona o uređenju prostora – kaže nam Kadić.
Tako više neće moći, smatra on, jer Herceg Novi još ima šansu da postane privlačan investicioni ambijent i istovremeno da vodi dobru urbanističku politiku čuvajući prostor, odnosno oplemenjujući ga principima održivog razvoja. U toku je priprema dokumntacije za izradu Prostornog urbanističkog plana, koji će odrediti smjernice razvoja grada u narednih 20 godina. Stari PUP, od prije 27 godina, odavno je sustigao život.
– Obrađivač mora da bude referentna kuća i bićemo veoma rigorozni oko rokova izrade PUP-a. To je obiman dokument, ali insistiraćemo na maksimum 15 mjeseci. Osiuguraćemo se i velikim penalima prema obrađivaču. Počinjemo da radimo i Detaljne urbanističke planove i da, pokrivamo opštinu – najavio je Kadić.
Tender za izbor obrađivača Prostornog urbanističkog plana Opštine, biće raspisan u junu i koštaće oko 400.000 eura.
Opština je još 2009. donijela odluku o izradi PUP-a, ali do danas plan nije urađen, iako je zakonska obaveza bila da se usvoji do 2012. godine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code