Mladi Dnevnog centra, Doma “Mladost” i lokalne zajednice obilježavaju Dan osoba sa...

Mladi Dnevnog centra, Doma “Mladost” i lokalne zajednice obilježavaju Dan osoba sa invaliditetom

723
1
Podijeli

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, u Dječijem domu “Mladost” u Bjeloj, u novoadaptiranom Dnevnom centru, sjutra će u 10 h biti  organizovano druženje djece korisnika Dnevnog centra sa vršnjacima iz  Doma i lokalne zajendice, najavio je direktor Dječijeg doma, Vladimir Delić.

djeciji dom mladost 5– Pozvali smo djecu iz osnovnih škola sa teritorije Opštine Herceg Novi, koji su nam potvrdili dolazak. Planirano je da u našem Dnevnom centru predstavimo ko su osobe sa invaliditetom, da predstavimo uslugu koju pružamo u Dnevnom centru, kako on izgleda, kao i kreativne radionice za djecu. Nakon toga smo planirali  malu žurku za djecu i zakusku – kazao je Delić, za Radio Jadran.

Picerija i restoran

Dnevni centar u sklopu Dječijeg doma “Mladost” u Bjeloj počeo je sa radom 19. septembra. Kapacitet mu je 15-oro djece, a po rješenjima za boravak iz lokalne zajednice, u Dnevnom centru trenutno boravi četvoro djece, kao i troje djece koja su smještena u Domu, navodi Delić.

– Mi smo sa tim projektom krenuli polako, s namjerom da malo ojačamo i mislim da će taj kapacitet biti vrlo brzo i popunjen, a juče su nam bili predstavnici Unicefa koju sa nam kazali da su  nam uslovi na  vrhunskom nivou i da je to površina koja je odgovarajuća standardu koji je propisan Zakonom o socijalnoj dječijoj zaštiti – kazao je on.

Kada je riječ o prostorijama u Dnevnom centru koje bi koristile osobe starije od 18 godina, Delić navodi da je to problem lokalne samouprave. Prostorije Dnevnog centra mogu da koriste samo maloljetne osobe.

U Dječijem domu “Mladost” svakog decembra tradicionalno se organizuje Dan otvorenih vrata. Vladimir Delić je potvrdio da je i ove godine u planu realizacija ove aktivnosti, a zakazana je za 23. decembar u 11 časova. Kako je najavio, biće organizovana priredba za mališane na kojoj će ih zabavljati Šanta Panta, a koktel za donatore i sve ljude dobre volje i prijatelje Doma.

Pozive su uputili predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja, ministru, predsjednicima države i Vlade, predstavnicima lokalne samouprave, predsjedniku Skupštine opštine Herceg Novi, kao bivšoj ministarki rada i socijalnog staranja, Zorici Kovačević, koja je, kako je Delić naveo, sa puno emocija i entuzijazma ušla u projekat. Pored njih, Delić očekuje i predstavnike lokalnih javnih preduzeća.

Dom su posjetili predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, iz Porto Monetenegra su najavili dolazak za sredinu decembra, a na Dan otvorenih vrata Dom će posjetiti iz  crnogorskog Telekoma. Za kraj decembra najvljena je i tradicionalna akcija crnogorskih bajkera – djeda mrazova.

1 komentar

  1. svaka čaST DRŽAVI ZA NOVI DNEVNI CENTAR,ALI OSTAVITI VAN PROGRAMA POMOĆI OMLADINU STARIJE DOVBI VEĆĆ ŠEST MJESECI JE PRESEDAN,DISKRIMINACIJA,TEŽAK UDARAc na prava o s i u opštini herceg novi .ljidskost i integritet mladog čovjeka,neshvatljivo,pored brojniooih apela,peticija,bez izvinjenja ministarstva i opštine uprkos javno iskazanoj osudi od strane ombudsmana.ne daj bolje gorega.
    0    0

Ostavite komentar

*

code