Mladi iz Dnevnog centra Herceg Novi “na ulici” dva mjeseca, Opština i...

Mladi iz Dnevnog centra Herceg Novi “na ulici” dva mjeseca, Opština i dalje obećava prostorije

1551
4
Podijeli

herceg novi 31Otkako su prostorije zadužbine Nikole Ukropine u Igalu vraćene na korišćenje JU Dječiji vrtić Naša radost, 15 korisnika i njihovih roditelja se našlo u čudu. Za petoro do 18 godina adaptiran je prostor u Dječijem domu Mladost u Bijeloj, ali za odrasle još ništa konkretno.

Opština Herceg Novi aktivno radi na pronalaženju rješenja za smještaj korisnika Dnevnog centra, saopšteno nam je iz lokalne uprave. Opština Herceg Novi ranije je raspisala javni poziv zainteresovanima, koji bi pod određenim uslovima izdali u zakup prostor za tu namjenu, a na javni poziv su stigle tri ponude koje zbog formalnih nedostataka nijesu mogle biti razmatrane:

Picerija i restoran

“Na raniju sugestiju ministarke rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević, a potom i potpredsjednice Vlade Crne Gore Azre Jasavić, Opština i Upravni odbor Dnevnog centra razmotrili su prijedlog da korisnici budu smješteni u prostorijama Dječijeg doma „Mladost“ u Bijeloj. Nakon što su predstavnici ove ustanove i lokalne uprave obišli prostor u Bijeloj konstatovano je da je on u skladu sa potrebama korisnika Dnevnog centra”, navode dalje iz lokalne uprave.

Sekretarijat za društvene djelatnosti i sport Opštine Herceg Novi uputio je Ministarstvu rada i socijalnog staranja dopis kojim se traži odobrenje korišćenja prostorija u Bijeloj za potrebe Dnevnog centra.

Odgovor iz Ministarstva stigao je juče. U njemu se navodi da je u Bijeloj adaptiran i opremljen prostor za Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju uzrasta od 6 do 18 godina.

“Međutim, stav je da je nedopustivo da u istim prostorijama borave i korisnici stariji od 18 godina”, kažu u lokalnoj upravi.

Imajući u vidu novonastale okolnosti,  Opština Herceg Novi će objaviti drugi javni poziv za zakup odgovarajućih prostorija za rad Dnevnog centra.

“Postupak će biti realizovan po ubrzanoj proceduri, kako bi Dnevni centar što prije mogao da počne sa nesmetanim radom, te da bi i korisnici stariji od 18 godina imali prostor koji ispunjava sve uslove za kvalitetnu brigu o našim sugrađanima, koji shodno pozitivnim zakonskim propisima ispunjavaju uslove za korišćenje ove vrste usluge. Nadležni organ lokalne uprave će u običajenoj proceduri sve roditelje korisnika Dnevnog centra upoznati sa stavovima i aktivnostima u vezi sa obezbjeđenjem uslova za rad”, saopštavaju iz lokalne uprave.

Oni dodaju da razumiju opravdano nestrpljenje korisnika, roditelja i zaposlenih u Dnevnom centru, kao i da znaju da je obaveza lokalne uprave  da riješi kvalitetan boravak i njegu svih korisnika Dnevnog centra.

A roditelji su ogoršeni. Dušan Marić ima sina, koji sa još svojih devetoro drugara ne znaju kako da provode dan bez terapija i raznih tretmana koje su imali u Dnevnom centru. Roditelji ne mogu da shvate da opština još ne može da nađe prostor za ovu najosjetljiviju populaciju. Pisali su i Ministarstvu da im se odobri da u Dječjem domu borave i njihova djeca koja imaju preko 18 godina.

Kako saznajemo, roditelji će insistirati u lokalnoj upravi da se hitno nađe prostor, a iduće nedjelje će dovesti djecu-korisnike Dnevnog centra pred zgradu Opštine.

4 Komentari

 1. ministarstvo rada i socijalnog staranja je poslao optini u pismenoj formi odgovor da lica preko 18 godina ne mogu biti primljena u bijelu…definitivno naši gradski oci su na potezu.-da
  0  0
 2. MI ZNAMO KAKO SAMO NAM DAJTE DOSTUPNIM BUDJETSKA SREDSTVA,PRVO OMOGUĆIMO DA SE OMLADINCI PRIPREME ZA OLIMPIJADU KRAJEM OKTOBRA,ETO IZAZOVA ZA ZAPOSLENE I KORISNIKE,MOŽE LI PATRONAŽNA NAZOVIMO SLUŽBA DA SE ORGANIZUJE DO PRONALASKA SMJEŠTAJA,TREBAJU NAM PROSTORIJE ZA RAD NE MORAJU BITIO IDEALNE,GRIJANJE,ODNOSNO KLIMATIZOVANE,TOALETI,ZA ZAPOSLENE I RADNE SASTANKE,SPREMANJE OBROKA PROSTORIJE,PREVOZNO SREDSTVO,KORIŠTENJE SPORTSKE SALE I SL,DOSTUPNOST SE PODRAZUMJEVA ZA KORISNIKE INVALIDSKIH KOLICA,ZA POKRETNE RADIONICE PREMA INDIVIDUALNOM PROGRAMU RADA KORISNIKA….BOŽE MOJ PORED TOLIKO INVESTICIJA ,POSTOJECIH STARIH OBJEKATA I NOVOSAGRADJENIH-NEMA PROSTORA..JE LI SAMO TO PROBLEM…
  0  0
 3. Koliko shvatam ,sve se radi da se ovaj veliki problem rijesi.Zasto nije dozvoljeno da idu u Bijelu?Tamo ima prostira koliko hoces.I sada treba napadati Opstinu da je kriva.Ma hajte.Nemoj da precerijumo.Nemam razloga da pravdam bilo koga,svjestan sam problema ali me nervira nepravda.Treba naci prostor i nekoga ko je spreman da taj prostor ustupi za ovu namjenu.Hajde dusebriznici ponudite vas visak stambenog prostora,ko ima,za ovu djecu.Nemojte samo da kritikujete i kikate.U H.Novom ima dosta praznog prostora.Da vidimo humanost na dijelu(a jos se i placa).
  0  0

Ostavite komentar

*

code