Mladi iz Dnevnog centra i dalje bez prostorija

Mladi iz Dnevnog centra i dalje bez prostorija

1146
1
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_herceg_novi_11Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju koji je do ljeta funkcionisao u prostorijama zadužbine Nikole Ukropine, na kraju Igala, ne radi. Prostorije su vraćene JU Naša radost, zbog reorganizacije i smještaja najmlađih iz vrtića na Savini.

Tako, skoro dvadesetak članova – korisnika usluga Centra, vrijeme predviđeno u ovoj ustanovi, provodi sa porodicama. Gdje će, u kojim prostorijama i kada djeca ponovo moći da se okupljaju, za sada je još uvijek nepoznanica.

Picerija i restoran

Direktorica Centra, Dragica Kosić podsjeća da su zajedno sa roditeljima djece kod Ministarstva prosvjete nastojali da odlože “iseljenje” na godinu, međutim, dobili su negativan odgovor.

“Na sastanku kod predsjednice Opštine Herceg Novi formiran je zaključak da se Ministarstvu rada i socijalnog staranja kao i Dječijem domu uputi hitan zahtjev da se prostorije u Domu zatraže za iznajmljivanje do konačnog rješenja situacije. Koliko ja znam, dopis je upućen i Domu i Ministarstvu, da li je i kakav odgovor stigao, to još uvijek ne znam”, kazala je Kosićka.

Dnevni centar osnovala je Opština u januaru 2011, a sa radom je počeo u aprilu iste godine. Za adaptaciju novih prostorija u Dječijem domu u Bijeloj za potrebe djece sa smetnjama u razvoju, Dragica Kosić kaže:

“To je zaista jedan sjajan prostor, na evropskom nivou, potpuno opremljen u skladu sa najsavremenijim mjerama i standardima koje zahtijevaju takve ustanove”, navela je ona.

Djeca korisnici Dnevnog centra do daljnjeg su bez krova, ali Kosić ističe da bi se sve moglo riješiti dogovorom. Dodatan “problem“ predstavlja i kategorizacija djece po starosnoj dobi, ali i vrstama zdravstvenih smetnji koje imaju, zbog čega su djeca u Centru ranije bila podijeljena u grupe od 7 – 27 godina.

Ona smatra da bi što prije trebalo iznaći privremeno rješenje od godinu za sve korisnike kako bi Centar opstao i radio, jer eventualno zatvaranje Dnevnog centra bio bi presedan u Crnoj Gori:

“Za tu godinu trebalo bi naći rješenje da li će se ustanova transformisati, pa da djeca do 18 koriste Dječiji dom, a preko 18 neki novi centar koji bi se gradio u Sutorini. Tamo je, kao što znate, lokacija namijenjena i dodijeljena za potrebe lica sa invaliditetom. Posebno smo pravili DUP za Dnevni centar koji je usvojila SO. Imamo čistu državnu zemlju i jasno definisanu namjenu zemlje, tako da je sve ostalo stvar dogovora. Moramo da se dogovorimo šta je koncept razvoja, da niko pri tom ne bude oštećen, a da sve bude u korist lica sa invaliditetom”, smatra Kosić.

Ona u ovom trenutku nije mogla da precizira kakva je budućnost eventualnog novog Dnevnog centra koji je trebalo da se gradi u Sutorini. Da li se od tog projekta odustalo, da li će se graditi i kada, kao i gdje će i od kada djeca sa smetnjama u razvoju i posebnim potrebama ponovo da se okupljaju, pitanja su na koje Radio Jadran već nekoliko dana čeka odgovore i iz lokalne uprave.

1 komentar

  1. hvala na ustupljenom prostoru ,niko pri zdravoj pameti ne može shvatiti kako se dogodilo i dopustilo da korisnici dnevnog centra za djecu i omladinu sa zdrastvenim smetnjama budu iseljeni iz zakupljenog prostora a da im se ne pronadje prije toga bezbjedan smještaj i kontinuitet medicinske njege i dalje edukacije,ima li neko ko može rješiti i pronaći prostor za bolesnu omladinu pa da se poslije reorganizuju,kategorišu,što je već za njih poznato..osjećamo se ugroženog zdravlja i pameti u nevjerici smo da li je to prava diskriminacija i ko može da zaštiti naša ljudka prava i potrebe
    0    0

Ostavite komentar

*

code