„MLADI ROMI“ NAJAVLJUJU NOVE PROJEKTE

„MLADI ROMI“ NAJAVLJUJU NOVE PROJEKTE

130
0
Podijeli

Iako NVO „Mladi Romi” postoji 10 godina, sa više projekata i dobre prakse, još je na početku aktivnosti, pa ozbiljne promjene u romskoj zajednici tek predstoje, smatra izvršni direktor „Mladih Roma” Samir Jaha.

On je na svečanosti obilježavanja decenije rada ove NVO u Herceg Novom kazao da očekuje da će uz pomoć partnera, OEBS-a, UNDP-a i Helpa-a nastaviti sa rješavanjem problema stanovanja, obrazovanja, lične dokumentacije, unapređenja pristupa socijalnoj zaštiti i zapošljavanju.
– Naš naredni projekat odnosiće se na sindikalni aktivizam i jačanje političke participacije Roma, kazao je Jaha, ističući da je Herceg Novi ipak pozitivan primjer u podršci i romskoj populaciji, ali ne žele na tome da stanu.
U Herceg Novom živi 300 stalno nastanjenih stanovnika romske populacije, a oko 600 se nalazi na privremenom radu u inostranstvu. U maju 2005. godine registrovala se NVO „Mladi Romi”, a od 1.decembra 2006. godine, na inicijativu lokalne samouprave i ove NVO, otvorena je kancelarija koja postaje most povezivanja, dijaloga i razumijevanja, podsjetila je potpredsjendica opštine dr Tamara Vujović:
– Interes lokalne uprave je inkluzija Roma u društvene tokove i ispunjavanje obaveza iz potpisane Deklaracije o romskoj dekadi. Izrađen je i usvojen Loklani akcioni plan za integraciju Roma od 2009. do 2015. godine.
Sva djeca su obuhvaćena predškolskim i osnovnim obrazovanjem. Projekat NVO „Mladi Romi” – „Obrazovanjem do integracije” implementira se od 2013. godine, uz podršku OEBS-a i Opštine, u saradnji sa osnovnim školama „Dašo Pavičić”, „Milan Vuković” i „Ilija Kišić”. Projekat „Unapređenja integracije Roma na lokalnom nivou” zajednički su implementirali CEDEM, NVO „Mladi Romi” i Opština Herceg Novi, a finansijski ga je podržala Fondacija za otvoreno društvo iz Budimpešte. Izrađena je lokalna studija stanovanja. Svoja temeljna prava, kao što su državljanstvo i biračko pravo ostvarilo je 150 pripadnika romske zajednice, informisala je potpredsjednica opštine Tamara Vujović.
Jedan od projekata saradnje sa lokalnom zajednicom i Zavodom za zapošljavanje je projekat izrade ručnog unikatnog nakita koji je u toku. On ekonomski osnažuje žene preduzetnice u romskoj populaciji.
Viši politički savjetnik pri Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Alyn Roberts, ocijenio je da je položaj Roma u Crnoj Gori težak.
– Za razliku od drugih manjinskih etničkih i nacionalnih zajednica koje su aktivni učesnici savremenih tokova u crnogorskom društvu, Romi i Egipćani dio su najranjivije marginalizovane nacionalne zajednice. Loše materijalno stanje, nizak nivo obrazovanja, velika nezaposlenost, neadekvatni životni i stambeni uslovi, društvena isključenost, specifičan način života, kao i brojni stereotipi i predrasude koji prate ovu populaciju, samo su neki od razloga za njihovu tešku poziciju u društvu, rekao je Roberts.
– Nastavićemo sa programima povećanja nivoa svijesti kod roditelja o važnosti obrazovanja i rješavanja problema vršnjačkog nasilja među djecom u višim razredima – poručio je Roberts.
Deset godina uspješnog rada i zalaganja za poboljšanje položaja romske zajednice, Organizaciji „Mladi Romi” čestitao je i predstavnik njemačke humanitarne organizacije „Help” Klaus Mok, pohvalivši posebno projekat ženskog preduzetništva koji je realizovan sa Organizacijom „Help”a podržala Ambasada Njemačke u Crnoj Gori.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code