Mladim poljoprivrednicima po 10.000 eura za pokretanje biznisa

Mladim poljoprivrednicima po 10.000 eura za pokretanje biznisa

2381
3
Podijeli

Mladi sa završenom poljoprivrednom školom ili fakultetom dobiće 10.000 eura da započnu biznis kroz Agrobudžet za ovu godinu. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika za 2017. godinu.

Javni poziv objavljuje se prvi put i rezultat je politike samog Ministarstva koje je prepoznalo značaj mladih u razvijanju poljoprivredne proizvodnje, povećanju površina obradivog zemljišta, ali i smanjenju trenda depopulacije ruralnih područja.

Picerija i restoran

Ova mjera podrške predstavlja šansu da započnu sopstveni biznis u poljoprivredi mladi, starosti od 18 do 30 godina, koji su nezaposleni i imaju završenu srednju poljoprivrednu/veterinarsku školu ili završen poljoprivredni/veterinarski fakultet, a koji posjeduju ili imaju poljoprivredno zemljište u zakupu, saopšteno je iz Ministarstva.

Mogućnosti definisane javnim pozivom su kupovina stoke i pčelinjih društva, sjemenskog i sadnog materijala, zatim adaptacija ili rekonstrukcija objekata, plastenika i drugih pomoćnih objekata. Korisnici mjere, takođe, mogu podizati nove ili revitalizovati i modernizovati postojeće višegodišnje zasade. Podržava se i nabavka namjenske opreme i mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže.

Mladi poljoprivrednici podršku mogu ostvariti na osnovu podnošenja Zahtjeva za odobravanje biznis plana, koji je sastavni dio Javnog poziva. U okviru Zahtjeva dat je obrazac biznis plana, koji zainteresovani popunjavaju i podnose Ministarstvu. U njemu detaljno opisuju aktivnosti koje će sprovoditi. Ministarstvo odobrava Zahtjeve koji ispunjavaju kriterijume propisane Javnim pozivom i mladom poljoprivredniku dodjeljuje mentora iz savjetodavne službe Ministarstva koji će pratiti realizaciju aktivnosti koje su navedene u biznis planu.

Maksimalna podrška koju mogu ostvariti, po odobrenom biznis planu, odnosno po jednom mladom poljoprivredniku iznosi do 10.000 eura. Podrška će se isplaćivati u ratama, u zavisnosti od dinamke sprovođenja aktivnosti opisanih u biznis planu. Isplata prve rate u iznosu od 30% od ukupnog iznosa podrške, isplata druge rate u iznosu od 50% uz dokaz da su aktivnosti iz biznis plana započete, a koje su navedene u biznis planu da će biti završene u okviru I faze, isplata treće rate u iznosu od 20% nakon sprovedenih aktivnosti opisanih u biznis planu, a koje su navedene da će biti završene u okviru II faze.

Rok za podnošenje Zahtjeva za odobravanje biznis plana je 13. april 2017. godine. Ovim Javnim pozivom utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Informacije se mogu se dobiti putem telefona: 020/482-222.

3 Komentari

  1. Svi bi rado uzeli po 10000, ali se ne razumiju u poljoprivredu,jer su svi studirali za direktore.Nema mladih bez diplome,a to znači da tek idu na stručno osposobljavanje o trošku države.Treba ih samo viđet kad idu i kad se vraćaju s rabote oni kojima roditelji nijesu mogli uplatit …za Ameriku.

Ostavite komentar

*

code