“Modro blago” u režiji Staše Koprivice uskoro u Gradskom pozorištu u Podgorici

“Modro blago” u režiji Staše Koprivice uskoro u Gradskom pozorištu u Podgorici

1
Podijeli

U Gradskom pozorištu u Podgorici 3. novembra počele su probe za predstavu „Modro blago“ u režiji Staše Koprivice. Tekst je, prema motivima istoimenog dječjeg klasika iz pera Dušana Kostića, napisao i dramatizovao Stevan Koprivica. Predstava je namijenjena Dramskoj sceni za djecu i premijerno će biti izvedena u drugoj polovini decembra, u okviru DEUS-a – prenosi CDM.

Foto: Gloria

Uzbudljiva priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka, a radnja se dešava u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija. Njihove potrage se ukrštaju i djeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog.

Picerija i restoran

Kroz ovaj avanturistički komad biće akcentovan niz značenja koja se tiču današnjeg mladog  gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu… Biće to i poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti. Iznad svega, namjera je da „Modro blago“ bude porodična predstava koja će jednako dirnuti i djecu i one koji ih dovedu u pozorište.

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović.

U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunilington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.

BIOGRAFIJA REDITELJKE:

Stanislava Staša Koprivica (1984) je pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i scenaristkinja. Završila je pozorišnu i radio režiju na fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu sa diplomskom predstavom „Mandragola“ (2007) u pozorištu „Boško Buha“ i nagradom „Hugo Klajn“ za najboljeg studenta režije. Do sada je režirala više od petnaest predstava, napisala je nekoliko dramskih tekstova, a scenarista je i nekoliko TV serija.
Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom.

1 komentar

  1. Sjecam se da mi je Koprivica jos osamdesetih godina licno pricao da ima namjeru da kad-tad ekranizuje Kosticev roman “Modro blago”. Kao osnovac sam “progutao” tu knjigu, ali mi je danas fabula prilicno isceznula iz glave. Sjecam se da je jedan od glavnih junaka bio milicajac koji ce danas vjerovatno postati policajac…
    Sjecam se takodje da su pocetkom sezdesetih godina poceli da kod nas u Novi dolaze strani turisti; najvecim dijelom Nijemci. Nama djeci je to bilo cudno jer su nas i kod kuce i u skoli ucili da su Nijemci zli… Jednog ljeta se proculo da je u hotelu “Boka” bio odsjeo njemacki spijun koga su otkrili jer se kroz prozor vidjela antena radio stanice kojom je iz Novog davao izvjestaje u Njemacku. Uhapsen je! To nam je i nastavnik istorije zazarenih ociju trijumfalno pricao. Moguce da je to bio dio te nacisticke ekspedicije koja je tragala za blagom… Mozda je danas za Herceg Novi sreca da u njega dolazi sve manje Njemaca. Moguce je i da vise nema blaga u Novom pa je i Njemcima postao neinteresantan? A da bi danas kupili nekretninu u Novom treba im blago…

Ostavite komentar

*

code