Mogu li lošu ishranu djece ublažiti đačke kuhinje?

Mogu li lošu ishranu djece ublažiti đačke kuhinje?

2097
10
Podijeli

osnovna skola daso pavicic 3Kada je ministar prosvjete Predrag Bošković otvorio đačku kuhinju u Školi za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić” u Podgorici, 26. maja, najavio je ralizaciju ovakvih projekata i u ostalim opštinama u Crnoj Gori. Đačke kuhinje, pored toga što će podići kvalitet obrazovanja, treba da obezbijede djeci zdravije oborke, ali i promjene loše navike u njihovoj ishrani.
Koliko su u hercegnovskim osnovnim i Srednjoj školi spremni da uvedu ovakav vid ishrane teško možemo doći do odgovora. Direkori ne žele zvanično da pričaju bez saglasnosti Ministarstva prosvjete, od koga i mi uzaludno čekamo odgvore sedam dana. Slično je i sa Savjetima roditelja, kojima takođe treba „zeleno svjetlo“ da bi pričali o ovoj i bilo kojoj drugoj temi.
Iz najveće Osnovne škole “Dašo Pavičić”, ipak, bilježimo njihovo razmišljanje. Oni smatraju da se navike o načinu ishrane kod učenika formiraju od rođenja, u njihovim porodicama i najužem okruženju.
– Djeca u školi uzimaju jedan obrok – užinu. Svako naše insistiranje na tome da to bude zdrav obrok, bez podrške roditelja, samo bi uputilo učenike da taj svoj obrok nabavljaju u susjednim prodavnicama, pekarama ili čak i na “pokretnim štandovima” iz nečije korpe. Edukacija treba da počne od najranijih dana u razvojnom savjetovalištu. Veoma je bitna edukacija roditelja. Sve dok oni svoju djecu “časte” čipsom ili kolom, male su šanse da ih škola sa užinom prevaspita.
Ovoj školi distribuciju hrane obavlja jedna gradska pekara, a kvalitet, zadovoljenje sanitarnih i drugih uslova podliježu kontroli nadležnih inspekcijskih organa. Do sada nijesu imali komunikaciju sa Ministarstvom prosvjete oko eventualnog otvaranja đačke kuhinje.
Ipak, Institut za javno zdravlje je početkom maja ove godine obavljao ispitivanje pojave gojaznostosti djece prvog i drugog razreda osnovne škole.
Očigledno škola u procesu promjene loših navika ishrane kod djece treba da pomogne i pospješi rad, ali najveću odgovornost, ipak, snose roditelji, bez čije saglasnosti i zalaganja škole teško mogu riješiti ovaj problem. Koliko je svrsishodno otvaranje đačkih kuhinja, pitanje je kojim bi mogli takođe da se zajedno pozabave školske vlasti, roditelji i Ministarstvo.

10 Komentari

 1. …samo bi kuhinju trebao da vodi neko ko je školu završio redovnim putem, pogotovo sa dobro savladanom osnovnom i kućnom,jer je tu zec.Sve nadograđeno na loš temelj je nestabilno i bezbrijedno.
  0  0
 2. Krenimo od skolske ”kuhinje” u Dašu, sendviči nikakvi, dvije fete neke salame jadne, fetica edamera, sve to u kiflu od 30 centi, a ukupno 1 euro. Mnogo brate. Sokovi isto nagrđeni sa cijenama. Đeca su prinuđena da idu vani kod ovih što prodaju iz korpe jer oni nude i pljeskavice, i pice, i krofne, sve to za neke pristojne pare, pa onda u pekaru i diskont kod doma zdravlja. A pekara oličenje prljavštine. Koliko puta sam i sam od školskih sendviča i ispred školskih pljeskavica razbolio se narednih dana. Treba školska kuhinja, potpuno je podržavam. Kad mogu Amerika, Rusija, Švajcarska i ostali sa mnogo jačim ekonomijama od naše da imaju to u svojim školama, možemo i mi, pa fino đecu u liniju i uzimaj. Da znamo šta nam đeca jedu i od koga.
  0  0
 3. Sve je iz kuce,savremene mame ne znaju da kuvaju,niti vode brigu o djeci,vazno je da stave tegle na oci i da odu na kafu i cakulaju,glupa prica nazalost.
  0  0
 4. Pa naravno da ce djeca ici po krofnu iz korpe il u obliznju pekaru kad u skolskoj kuhinji nikad nije bilo nista dobro za pojesti! ??? ni zdravo,ni ukusno …..kad bi se potrudili,ne bi djeca nidje morala ici!
  0  0
 5. …ne mogu roditelji o tome da razmišljaju kad i oni jedu krofne po plaži iz bilo čije korpe,kad ni o svojoj hrani ne misle starinski,sad je brza hrana kul,a kuvanje po cijelo jutro nesposobnost po mišljenju savremene majke,kad nema više kužine ni po mnogim kućama,jer tradiciju drže samo babe do momenta smrti,a tate se ni za sebe ne pitaju,nego jedu što nađu ….i ćute,jer mama radi….
  0  0
 6. Komunalna policija trebala bi da se sjeti i proseta do skola za vrijeme velikog odmora i da kazne one koji prodavaju hranu iz korpi,iskreno se nadam da ce se sjetiti da obidju plaze ljeti jer se na plazi prodaje svasta,a sve mimo zakona.A kad bi 5 prodavaca kaznili sestom ne bi palo na pamet da prodaje.Da se nevaramo to su citavi porodicni biznisi koji vec godinama posluju mimo svih zakona.
  0  0
 7. Nekome se namijesta posao prodaje pekarskih proizvoda. Po cemu peciva od bijelog brasna te “đacke kuhinje” spadaju u zdravu ishranu, a roditelji ce svakako placati tu uzinu. Znaci gladna djeca ostaju gladna, a gogazna ostaju gojazna.
  0  0
 8. ….nije kuhinja neophodna roditeljima koji samo rade organizovano na polemisanju koliko je gradska škola daleko od njihovih vrata kako bi manje vozili ujutro,a duže spavali oni i đeca.
  0  0
 9. Koliko godina je prošlo odkad smo to imali,a niko se nije sjetio da bi to trebalo njihovoj đeci,jer đeca više vole da uzmu pare svako jutro .Vole đeca da kupe nešto po svome izboru,a roditelji vole da im đeca ne jedu u menzama,jer je to uspomena na sirotinjsko vrijeme,pa sad i hrana za njihove ljubavi mora da bude markirana.Tako vole i oni čiji uče i oni čiji ne dovataju.,jer bi u suprotnom roditelji to odavno zahtjevali preko svojih partija.. …
  0  0

Ostavite komentar

*

code