MOGUĆNOSTI EKONOMSKE SARADNJE IZMEĐU HERCEG NOVOG I REGIJE PULJA

MOGUĆNOSTI EKONOMSKE SARADNJE IZMEĐU HERCEG NOVOG I REGIJE PULJA

71
0
Podijeli

Prekojadranska regata EST 105 dobar je povod za uspostavljanje ekonomske saradnje između Herceg Novog i Barija, odnosno regije Pulja, opšta je ocjena sa prijema kojeg je predsjednik opštine Nikola Gojković sa saradnicima priredio za goste iz Italije – izvršnog direktora Univerzitetskog sportskog centra (CUS), Paskvala Triđanija i predsjednika Konzorcijuma „Oliveti d Italia” Nikolu Ruđeria.

U razgovorima su učestvovali i predstavnici hercegnovskih firmi koje se bave distribucijom italijanskih proizvoda i maslinovog ulja na našem tržištu i vlasnici starih maslinjaka u zaleđu Herceg Novog.
Čulo se da je u toku izrada konceptualnog dizajna za proširenje Gradske luke. Za realizaciju tog projekta Herceg Novom su potrebni partneri. Jedna od mogućnosti je privatno-javno partnerstvo. Drugi vid saradnje mogao bi da se uspostavi u oblasti proizvodnje hrane, revitalizaciji zapuštenih maslinjaka i proizvodnji maslinovog ulja sa geografskim porjeklom. Finansiranje ovih projekata moguće je i iz evropskih pretpristupnih fondova.
Ove aktivnosti, moguće je sprovesti, kako je zaključeno, za narednih deset godina. Želja svih je da u budućnosti Univerzitetski sportski centar iz Barija u Herceg Novi dovede više od 100 plovila. Predstavnici Opštine Herceg Novi dobili su poziv italijanskih prijatelja da 26. juna učestvuju na svečanosti koju organizuju proizvođači maslina u Pulji kako bi nastavili razgovore o konkretnim projektima.
Predsjednik opštine Nikola Gojković istakao da je X prekojadranska Regata „EST 105″, događaj koji označava početak turističke sezone u Herceg Novom. Ona će se ubuduće ponovo zvati „Terra da mare”. Gosti su zahvalili domaćinima na izuzetnom prijemu i na tome što je organizacija funkcionisala besprekorno. Istakli su da je ove godine u Herceg Novi stigao rekordan broj od 55 jedrilica .
Predsjednik konzorcijuma Oliveti i jedan od osnivača Regate, Nikolo Ruđerio je kazao da je ova manifestacija od osnivanja imala podršku Opštine Herceg Novi i da je ona iz godine u godinu bivala sve bolja. Govoreći o mogućnostima saradnje u oblasti maslinarstva Ruđerio je istakao značaj malih proizvođača koji su, kako je kazao, „pravi zanesenjaci u svom poslu”. Vlada Italije u Albaniji je finansirala zasade od 3 miliona maslina i organizovala edukaciju proizvođača. Zato je zainteresovan za sve vidove saradnje i sa Crnom Gorom i Herceg Novim, posebno kada je riječ o revitalizaciji i proizvodnji maslina na manjim posjedima. Prilikom ranijih dolazaka Ruđerio je imao prilike da obiđe nekoliko proizvođača maslinovog ulja na Luštici i u zaleđu Herceg Novog i bio je impresioniran. Založio se za osnivanje zajedničke kancelarije u Herceg Novom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code