Početna Društvo Mogućnosti studiranja u Herceg Novom na tri fakulteta

Mogućnosti studiranja u Herceg Novom na tri fakulteta

2

Hercegnovski brucoši za upis na osnovne studije mogu birati neki od tri fakulteta:  Primjenjene fizioterapije, Fakulteta za menadžment, a od ove godine i Fakulteta za pomorstvo, odnosno njegovog odjeljenja u Igalu.

Upis na Fakultet za menadžment iz Meljina počeo je 18. a trajaće do 29. juna. Kapacitet fakulteta je 250 studenata, odnosno po 50 studenata na studijskim smjerovima za osnovne studije turizam i hotelijerstvo, finansije, računovodstvo i bankarstvo, porezi, carine i osiguranje i Poslovna informatika i elektronski biznis. Na postdiplomskim specijalističkim studijama i  na postdiplomskim magistarskim studijama slobodno je po 25 mjesta.

Cijena godine na osnovnim akademskim studijama iznosi 1450 eura. Pri upisu student uplaćuje avansni iznos od 250 eura, a ostatak može plaćati u 8 jednakih mjesečnih rata po 150 eura. Studenti koji prilikom upisa uplate cjelokupnu školarinu ostvaruju popust u iznosu od 10%. Takođe, kandidati koji imaju diplomu Luča I oslobođeni su plaćanja školarine za prvu godinu, a oni sa diplomom Luča II ostvaruju popust od 50%.

Cijena postdiplomskih specijalističkih studija takođe iznosi 1450 eura, dok je cijena za postdiplomske magistarske studije 1800 eura, gdje studenti pri upisu uplaćuju iznos od 360 eura, a ostatak u 8 jednakih mjesečnih rata po 180 eura.

Drugi upisni rok biće od 2. do 12. jula, a treći od 15. do 31. avgusta.

Na Fakultetu primjenjene fizioterapije koji je organizaciona jedinica Univerziteta Crne Gore upis je počeo juče i trajaće do danas u 14 časova. Ove godine slobodno je 50 mjesta za brucoše. Kao i prošle godine, zahvaljujući reformisanom programu, svih 50 studenata stiču pravo na budžet.

U Herceg Novom je otvoreno i Odjeljenje Fakulteta za pomorstvo iz Bara, koje je dio Univerziteta Adriatic. Prijave za upis na osnovne studije za studijske programe Nautika i Brodomašinstvo počele su 19. i trajaće do 30. juna. Kandidati mogu konkurisati za 30 slobodnih mjesta, odnosno po 15 na oba smjera. Visina školarine iznosi 1500 eura, a studenti su dužni na upisu uplatiti 300 eura, a ostatak u 10 mjesečnih rata po 120 eura.
Za studente koji na upisu uplate cjelokupan iznos školarine obezbijeđen je popust od 10%, a za brucoše sa diplomom Luča I prva godina je besplatna.

2 Komentari

  1. Steta sto na ovim fakultetima rade uglavnom predavaci koji su kupili zvanja po univerzitetima iz okruzenja koji nijesu priznati po mjerilima za izbor koji je vazeci po zakonu o visokom obrazovanju crne gore , a medju njima su i lica koje i vode ove tzv. Visokoskolske ustanove. Kriterijumi su toliko niski da studenta predavac ne smije oboriti na ispitu , pa cak i kad isti ne pokaze bilo kakvo znanje. Dakle , predavac mora po nalogu vlasnika fakulteta studentu dati prelaznu ocjenu . U suprotnom predavac dobija otkaz ! Ja sam par godina asistent u nastavi na jednom od ovih fakulteta i po nalogu vlasnika kao asistent dobro poznajem kako se moram ponasati jer bi mi vlasnik u suprotnom vrlo brzo dao otkaz . To je naredjenje ! Student na mene moze vikati i maltretirati me na ispitu i ja moram cutati i ne preduzimati bilo kakvu mjeru da se zastititm . Isto tako ispiti se organizuju bez predavaca sto je takodje zakonski nedozvoljeno . Medjutim posto je vlasnik u rodbinskoj i usko povezanoj rodbinskoj vezi sa ministrom sehovicem upravi je sve dozvoljeno i nikad nas niko nije kontrolisao . Oni koji se nisu uklopili u pravila koja postoje izbaceni su i nijesu im obnovljeni ugovori o angazmanu .

    2
    1
  2. Na ovaj način, Grad postaje univerzitetski centar, ravan Sorboni ili Oxfortu. JOŠ SAMO DA DOBIJEMO VODU SVAKI DAN I PO CIJELI DAN, I KANALIZACIJU…

    6
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code