Mojdežani zebu od rasta vodostaja i stvaranja vještačke akumulacije između tunela Potkop...

Mojdežani zebu od rasta vodostaja i stvaranja vještačke akumulacije između tunela Potkop i izvorišta Lovac

1233
2
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_hn_radovi_mojdez_sanacija_potkopIako je I faza sanacije tunela Potkop u Mojdežu okončana uspješno u novembru prošle godine, mještani Mojdeža s prvim jesenjim kišama opet zebu.

Familije Velaša, Radulovića, Unkovića, Vujovića, Režića, Ćipovića i drugih strahuju da bi vještačka akumulacija koja se stvara između tunela Potkop i Lovac ponovo mogla da pokrene klizište, aktivirano 2004.

Picerija i restoran

Bivši predsjednik MZ Mojdež i jedan od mještana kome je klizište oštetilo kuću, Milorad Velaš, priča da je I dio sanacije Potkopa podgorički Bi Kod uradio veoma profesionalno i precizno u milimetar, međutim:

“Poznato je da se prilikom većih vodostaja stvara akumulucaja poslije 360 m tunela, od 16 i po hiljada kubika vode, a ona se nalazi između Potkopa i Lovca, a u tom dijelu su naše kuće. Opasnost prijeti i sve što su Bi Kod i ranije Vrdnik radili, kao da nijesu. Dalje stradanje sela nije iskjučeno. Bi Kod je napravio dobar posao, jer je “došao do vrata, a vrata nije otvorio”, kako bi voda istekla da se akumulacija ne bi stvarala. Trebalo je da se odradi još nekih 20 m da se ne bi stvarale akumulacije”, smatra Velaš.

Velaš tvrdi da se i dalje ne smiruje klizište, a najbolji pokazatelj za to mu je kuća u kojoj i dalje stanuje sa familijom:

“Vidim to po pukotinama koje stvaraju na mojoj kući. Nijesu to naravno pukotine da čovjek može provuć ruku, one su milimetarske, ali vidi se da klizište i dalje “radi”. Mi smo kao i Bi Kod očekivali da će oni dobiti na tenderu da nastave posao, jer im je u Mojdežu ostala mehanizacija i materijal, ali neko se žalio na tender za izvođača”, dodaje Velaš.

Kompanija Bi Kod je izvođenjem 197 m novog Potkopa, obavila idealno spajanje sa projektovanim kotama, odnosno kotama starog Potkopa, ali Velaš smatra da bi još nekih 20-25 m trebalo iskopati kako bi voda mogla da izlazi.

“Projektni zadaatk je da se sve vode dreniraju kroz Potkop, a da se vode u izvorištu Lovac više nikada ne pojavljuju”, podsjeća on.

Problem bi trebalo što hitnije rješavati da ne bi došlo do izbijanja voda na nekoj trećoj poziciji, smatra Velaš, koji dodaje da u novom rukovodstvu MZ Mojdež ne prepoznaju značaj rješavanja novog problema.

Komentar smo zatražili i od aktuelnog predsjednika MZ Mojdež, Vuka Porobića, međutim, nije bio dostupan.

Podsjetićemo da je Direkcija javnih radova donijela 11. aprila ove godine rješenje o izboru najpovoljnije ponude za izvođača II faze rekonstrukcije i sanacije hidrotehničkog tunela Potkop u Mojdežu. Međutim, u zakonskom roku, uložena je žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javnih nabavki, saopšteno je našem radiju iz Direkcije. Time objašnjavaju i zašto kasni nastavak radova, koje će finansisrati sa skoro 290 hiljada eura.

Tek nakon donošenja rješenja po ovoj žalbi, moći će se odrediiti nastavak radova, saopštavaju iz Direkcije, ne precizirajući kada bi rješenje trebalo da bude donijeto.

Inače, realizacija I faze ovog projekta okončana je u novembru prošle godine, a podrazumijevala je iskop tunela u dužini od 350 m, podgradu, odvod tunela i sanaciju ulaznog portala i dijela postojećeg tunela. Za I fazu radova utrošeno 897,1 hiljada eura.

Klizište u Mojdežu kojim je zahvaćeno 12 hektara pokrenuto je 28. februara 2004. godine nestručnim radovima u hidrotunelu, a kasnije i neuspjelim pokušajem sanacije. Oštećeno je 20-ak kuća, seoski put, imanja, a četiri porodice su ostale bez domova.

2 Komentari

  1. Nadležni u opštini se bave “Prjestonicom kulture”!?Ima li tu iko pameti, pa ovo je PRIORITET PRIORITETA,ovdje se radi o ljudima,familijama,djeci.
    0818Opština pod hitno treba da reaguje u Podgorici da se radovi nastave,ako imaju imalo pameti.
    0    0

Ostavite komentar

*

code