Morici s Luštice pretvaraju poljoprivredu i turizam u porodični biznis

Morici s Luštice pretvaraju poljoprivredu i turizam u porodični biznis

6490
15
Podijeli

Na poluostrvu Luštica, u selu Tići, na površini od oko 3 ha prostire se maslinjak sa 1000 stabala familije Moric. Ljubav prema ovoj blagorodnoj biljci, uz već postojeće resurse, uz neophodnu modernizaciju i ulaganje u imanje, postao je porodični biznis u proizvodnji organskog maslinovog ulja.

Kuću i konobu, stare 3 vijeka, mlin od preko 100 godina zajedno sa presom, Morici su osposobili za turizam. Posjetioci ovog poluostrva i njihovog domaćinstva, mogu da obilaze imanje, okrijepe se uz piće i po nešto od autentičnih domaćih proizvoda. U prelijepom ambijentu u fokusu su uvijek masline i maslinovo ulje. Morici su ličnim primjerom ukazali kako poljoprivreda i turizam mogu biti tijesno povezani:

Picerija i restoran

“Pod maslinama je 3 ha zemljišta, koje je sertifikovano za organsku proizvodnju, što nam je vrlo važno za projekat koji razvijamo. Pored toga, imamo i prerađivački kapacitet, tj. mlin, a tu su i stara kuća,  mlin i konoba, koje smo takođe stavili u turističku funkciju. Sve u svemu, riječ je o jednoj zaokruženoj agroturističkoj cjelini”, priča nam mr Ilija Moric, koji od prije dvije godine ujedno i “vlasnik” prve doktorske disertacije, na temu: „Marketing aspekt razvoja ruralnog turizma na primjeru Crne Gore”.

Ukrstivši ljubav, iskustvo, znanje, volju i sredstva, Morici, u zavisnosti od godine, proizvedu od 400 – 1000 litara organskog maslinovog ulja, koje je 30% skuplje u odnosu na ostalo. No, poznavaocima i ljubiteljima organskog maslinovog ulja cijena nije problem, pa Morici sve što stave na tržište, prodaju.

“Maslina je dosta, preko hiljadu stabala i potreban je ogroman trud. Samo sprovođenje agrotehničkih mjera, kao i rezidba i okopavanje zahtijevaju sate i sate rada, ali mi se trudimo da cjelokupan posao organizujemo u okviru porodice, da tako troškove svedemo na minimum i budemo konkurentni. Jer, ne može cijena ulja biti mnogo visoka, ukoliko se troškovi „drže“ na određenom nivou, onda su ulje i kvalitet i cijena u skladu”, pojašnjava Moric.

Želja familije Moric je da uz maslinarstvo razvijaju i turizam, pa im je stoga najvažnija diverzifikacija i investicije:

“Prihode možete lakše ostvariti u turizmu, jer ih turizam brže akumulira od poljoprivrede, ali  taj prihod možete onda plasirati u maslinarstvu i tako  mi radimo. Na taj način svake godine može se unaprijeđivati proizvodnja jer činjenica je da proizvodnja maslinovog ulja je dosta skupa”, navodi Moric.

Ali, nevjerovatno je u svemu da selo u kojem Morici egzistiraju i rade, u 21. vijeku nema elementaran resurs za život – vodu. Budući da svakodnevica i posao ne mogu čekati ni lokalnu niti državnu administraciju da se prihvate rješavanja ovog problema, Morici su bili prinuđeni da sami obezbijede kaptažu:

“Čitava Luštica nema gradski vodovod, ali ne čekamo da se taj problem riješi na makro nivou. Mi smo proteklu deceniju investirali u jednu veliku akumulaciju, bistijernu od nekih 400 kubika, što je sasvim dovoljno. Jer, ako bismo čekali da neko drugi riješi ovaj problem, izgubili bismo dosta vremena. Usmjereni smo na to da uradimo sami sve što možemo”, zaključio je Moric.

Ovoj vrijednoj familiji sa Luštice želja je da jednog dana imaju maslinjak sa 3 hiljade stabala.

15 Komentari

 1. Ja licno ne poznajem ovu porodicu i ako se prisijecam da sam imao jednog divnog studenta koji se prezivao Moric. Niada nijesam pitao ni saznao da li je to ta porodica, ali u svakom slucaju to su divni ljudi, divna i vrijedna porodica kojoj treba na svemu cestitati. Oni nijesu prodali zemlju i kupili auta i neke gluposti, vec su cijenili trud i naslijedstvo svojih predaka na cemi im treba zaista cestitati. Bravo dragi ljudi, Vi trebate da budete divan primijer kako se cuva, cijeni i istinski postuje djedovina. Uz cestitke pozdrav od prof. dr swci. Danila A. Đurovića

 2. Vrijedni i pameni ljudi!
  Nijesu kao mnogi drugi,prije desetak godina,
  prodali đedovinu,pa sa đipovima put Beograda!
  I ja imam stari đedov maslinjak,malo zapušten i razmišljam o tome!
  Sretno im bilo!

 3. Dobra i postena familija.
  No se zenite i djecu pravite dok ste na nogama,
  da imate koga nauciti poslu i ostaviti u amanet.
  Ovako ko zna kome ce to ostati.
  Za primjer ste mnogima,ali se valja i odmoriti..:-)

 4. Bravo Ilija za tebe i za tvoju porodicu. Takav je Ilija bio uvjek…radio je na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Kotor….pametan, elokventan, vrijedan, vaspitan, obrazovan, itd, itd, ali takv nije bio dobar i nije bilo mjesta za njega. Zalosno za njih, ali mozda dobro za tebe Ilija. Samo naprijed tako i svako dobro tebi tebi tvojoj porodici.

  12
 5. Primjer kako NAŠ ČOVJEK može preporoditi i oplemeniti zemlju na kojoj živi…a džemperaši i radijatori bi da rasprodaju jer ništa drugo ni ne umiju stvorit

  20
  1
 6. Svaks cast ovoj porodici i doticnom gospodinu ovo je pravo lice Boke Kotorske .i primjer kako se cuva djedovina i postuju preci koji su mozda bili gladni da bih kupili komadic zemlje.Nasi dzemperasi i kontroverzni biznismeni su do kapitala dosli pustosenjem i pljackom CG i nazalost Boke koju podkradaju i otimaju od 1945 .CAST OBRAZ POSTENJE nikad nijr bilo niti ce biti ????

  25
  2
 7. Lijepo i cuti i viddeti, ali jeste li pazljivo procitali reportazu, naime, rabota, rabota i opet rabota, nista nece samo, nemaju vodu, da cekaju nekoga da to sredi nista nebi bilo nista od cijele rabote. znali su sto ce i kako ce i to su ucinjeli, ali ima i druga varijanta, mnogo lakse je sjedati pred kafic i kukumavciti o teskom zivotu i traziti za to krivca nedje drugo
  .

  22
 8. Bravo.Svi vole da obiđu selo,da nešto sa sela uzmu,da oberu šipke,trave,šparoge,masline pokupe ako i nijesu njihove,a jedino kad se vlasnik posveti svome naslijedstvu ,kad cijeni i poštuje svoje onda i zaslužuje poštovanje svih.Samo rad nam može pomoći da stare vrijednosti imaju vrijednost,samo primjenjeno znanje ima vrijednost.

  25
 9. Svaka čast. Da je više ovakvih ljudi i da se ljudima iz struke prepusti kreiranje sistema i upravljanja državom bili bi oaza spasa na ovoj planeti…Ovako smo poharana rupa sa jednim radijatorom

  20

Ostavite komentar

*

code