Morsko dobro inicira da 50% prihoda uplaćuje direktno komunalnim preduzećima

Morsko dobro inicira da 50% prihoda uplaćuje direktno komunalnim preduzećima

13
Podijeli

Na česte pritužbe mještana i turista na neadekvatno održavanje čistoće na nezakupljenim dijelovima morskog dobra, posebno na budvanskoj rivijeri, iz JP Morsko dobro podsjećaju da se prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, 50% prihoda JP Morsko dobro direktno prenosi primorskim opštinama za tekuće održavnje čistoće, komunalnog reda, hortikulture i javne rasvjete na nezakupljenim dijelovima morskog dobra.

– I ove godine primorskim opštinama preneseno je ukupno 3.5 milona eura za ovu namjenu, od čega samo Opštini Budva 1.3 miliona. Prethodnih dana dobili smo fotografije plaže na sjeveroistoku ostrva Sveti Nikola preplavljene plastikom i drugim otpadom, a prijave smo dobili i za manje plaže na strani ostrva okrenutoj ka otvorenom moru. I pored sredstava koja su prenesena Opštini Budva da putem lokalnog komunalnog preduzeća vodi računa o čistoći plaža koje nemaju svoje zakupce, JP Morsko dobro je ranije kroz saradnju sa NVO “Porat Budva” organizovalo akcije čišćenja plaža na ostrvu i opredijelilo dodatna finansijska sredstva za tu svrhu. Jasno je da ovakve akcije jesu dobar primjer, ali da bez organizacije nadležnih komunalnih preduzeća ne mogu u kontinuitetu obezbijediti održavanje čistoće tokom sezone – saopštavaju iz Morskog dobra.

Picerija i restoran

Izražen problem u održavanju čistoće bio je evidantan i na gradskoj plaži Pizana tokom čitave sezone. JP Morsko dobro je u više navrata obavještavalo Opštinu ili lokalno komunalno preduzeće o potrebi bolje organizacije komunalnih službi i redovnijeg održavanja čistoće, shodno sredstvima koje im prenosi za tu namjenu.

– Slični problemi zabilježeni su proteklih sezona i na području opština Ulcinj, Bar i Herceg Novi, ali generalno i u svim primorskim opštinama. Vodeći se i ranijim iskustvima, JP Morsko dobro je iniciralo kod resornog Ministarstva izmjenu Zakona o finasiranju lokalne samouprave radi drugačije raspodjele sredstava za tekuće održavanje komunalnog reda i čistoće u zoni morskog dobra. JP Morsko dobro ponovo bi tako imalo mogućnost da direktno zaključuje ugovore sa lokalnim komunalnim preduzećima u primorskim opštinama, a preostala sredstva usmjerilo bi za direktne investicione projekte odlaganja, selektovanja i reciklaže otpada – informišu iz JP Morsko dobro.

13 Komentari

 1. Kako bi bilo da zakupljene plaže ne smiju imati više od 50% ležaljki i kako bi bilo da lokalni močnici nisu vlasnici tih plaža i da ih nesmiju zaključavati ulaz u njih u zimskom periodu.Kod nas je sve po zakonu na papiru a u praksi lopovluk koji taj zakon štiti.

 2. Kad bi se bar neko pametan sjetio da novac koji se baca da obicnom narodu za otkup plasticnih boca i limenki. Grad bi se brzo ocistio. Hrvatska to radi odavno.. Nekome bi dobro doslo.

  19
 3. Po zakonu, od ove godine treba da se na opštine prenese 80% novca. Mada je i dalje pitanje šta se dešava sa ostatkom od 50%, odnosno 20%. Sve treba da se uplaćuje opštinama, a gržavna inspekcija da prati stanje i kažnjava ako nije čisto. Osim 3 dana poslije juga.

  6
  2
 4. Ovo je samo dio izmjena, predlaze se i izmjena djela zakona o procentu povrata poreza za doprinose pa ce opstinama na primorju ici 12 posto,Podgorici 13, Cetinju 16, vecim gradovima na sjeveru 50 a manjim 100 posto. Inace ovo oko 50 posto od JP MD JE NJIHOVO tumacenje , cilj te izmjene svojevremeno bio da opstine procjene samostalno svoje prioritete i uloze sredstva u projekte na obali a ne da ih MD placa za ciscenje rasvjetu itd.Inace JPMD je van svake sumnje izvan zakona Crne gore jer je proslo nekoliko godina od roka do kada su se morali preregistrovati i prestati funkcionisati kao Javno preduzece.

  9
  2
 5. Meni nije jasno kako radio Jadran nije napiso pricu o onom ruglu sto je komunalana napravila sa oznacavanjem nesigurnih ograda trakom od energetskog kabla. Treba im naplatit kaznu za ono, ono je tako neukusno i glibavo da je to nevjerovatno. Ok, nisu sigurne ograde, pohvalno je provjerit i oznacit al na onakav nacin?? I kakve veze ima energetski kabal sa tim? Pritom se te trake vuku po setalistu polu otkinute, smetliste su napravili oni koji bi trebalo da stite komunalni red!! I kao sve je ok svima jel? Nije nam dovoljno sto se zelenilo raspada nego jos malo da podpomognemo. I onda ne valja sto nam dolaze niskoplatezni gosti.. Pa ko ce da dodje u glibez i shund sem la bamba klijentele.. Taman je ona ograda spektakularna kao provod tamo..

  19
  • Trake su izgledale kao da je bilo neko ubistvo ili ko zna kakav zlocin..A poslije toga kad su leprsale kao teski horor.Komunalni policajac prima oko 800 eura mjesecno sa prekovremenim satima..Divan posao su uradili.Pa imaju li imalo mozga da postave prikladnije upozorenje

   16
 6. Realna prica. Evo gledam od tunela do skvera stanje hortikulture. Pitaspori oboljeli, italijanski hrastovi isto, palme poznata prica.. Bukvalno je svako trece drvo bolesno i niko nista.. Tako je i po cijelom gradu: hrastovi, cempresi, narandze, sismiri sve se raspada.. Imam 32 godine, nikad stanje u zelenilu nije bilo gore i tuznije u Herceg Novom.. A to mu je glavni ukras..

  25
  1
 7. Zasto ovi iz Titograda ne dodju, uzmu metle, lopate, …i ciste?
  Sto rade?
  Primaju velike plate i komanduju!
  Crnogorci, da vidite kako je cistiti po suncu, kisi, buri, …
  Najlakse je iz kancelarije, … mail, dopis, … kritikovati.

  9
  9
  • Kamo srece da se plan Morskog Dobra za surlasa realizovo.. Nasa opstina i pored opredjeljenih para od drzave nije u stanju da uradi injektiranje, ukloni bolesna stabla i zasadi novo rastinje. Cit’o sam akcioni plan morskog dobra, i prica je zdravorazumna. Daleko od toga da je sve sa Morskim Dobrom pozitivno, al daleko i da je za svu lijenos i inertnost lokalne samouprave kriva Podgorica.

   10
   3

Ostavite komentar

*

code