Morsko dobro planira gradnju 20 kupališta

Morsko dobro planira gradnju 20 kupališta

3
Podijeli

U pripremi je javni poziv za zakup morskog dobra i za izgradnju novih 20 kupališta na crnogorskoj obali. Gradiće ih i uređivati Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom u Bokokotorskom zalivu, kroz model privatno-javnog partnerstva, saopšteno je iz te kompanije.

– Novi prostori za kupanje potrebni su za razvoj ponude na primorju, posebno ako uzmemo u obzir ograničene plažne resurse i dinamičan razvoj smještajnih kapaciteta – kazala je Pobjedi PR Morskog dobra, Ivana Lazović.

Picerija i restoran

Sa osebnom pažnjom se planira proširenje kupališnih kapaciteta u Risansko-kotorskom zalivu, gdje je veći dio obale pod zaštitom Uneska i gdje posebno treba voditi računa o zaštiti životne sredine i kulturnih dobara.

– Planiramo izradu studije formiranja novih kupališta u tom području, a akcenat je na prilagođavanju postojećih pontona – objasnila je Lazović.

Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra od 2016. do 2018. godine, duž obale je definisano ukupno 359 kupališta. Krajem godine uslijediće izrada novog petogodišnjeg plana u skladu sa novom zakonskom regulativom.

Lazović je podsjetila da se prema aktuelnom planu, plaže daju u zakup na tri godine, a da će od naredne sezone zakup trajati pet godina.

Morsko dobro, shodno detaljnim studijama lokacija, zaključuje i drugoročne ugovore sa investitorima koji grade nova kupališta.

– Postoji više takvih ugovora i oni traju od deset do 20 godina. Takav trend zastupljen je, uglavnom, u Bokokotorskom zalivu, gdje su prirodni resursi ograničeni, a imamo i manji broj investicionih ugovora za izgradnju kupališta u Budvi i Baru – navodi Lazović.

Javnim pozivom za davanje u zakup kupališta iz 2016. godine do danas je ustupljeno 330 od 350 javnih kupališta, i to 102 u Herceg Novom, 99 u Budvi, 44 u Baru, 41 u Ulcinju, 23 u Kotoru i 21 u Tivtu.

Postoji i pet gradskih kupališta, na kojima zakupac nema pravo da postavlja mobilijar, a riječ je o po dva kupališta u Herceg Novom i Budvi i jednom u Kotoru.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code