Početna Društvo Morsko dobro: Ponte, pristaništa, plaže, javno su dobro i moraju biti dostupni...

Morsko dobro: Ponte, pristaništa, plaže, javno su dobro i moraju biti dostupni svima

5

Morsko dobro, koje je u državnoj svojini, u javnoj je upotrebi, osim u slučajevima kada je zakonom drugačije određeno, saopštavaju iz JP Morsko dobro povodom sve češćih slučajeva da se građanima i turistima onemogućava pristup i korišćenje obale na području morskog dobra, posebno u Boki.

To je, kako dalje navode, precizirano i članom 4. Zakona o morskom dobru. Obala (ponte, pristaništa,plaže) koja nije ustupljena na korišćenje putem javnog poziva na osnovu važeće planske dokumentacije, dostupna je svima pod jednakim uslovima za korišćenje u skladu sa predviđenom namjenom.

“Djelovi obale koji su Ugovorom dati na korišćenje (pristaništa, privezišta uređena kupališta i sl.) mogu se koristiti u skladu sa odredbama Ugovora i uslovima koje je propisalo Morsko dobro. Sve ostale djelove obale u državnoj svojini, građani i turisti mogu slobodno koristiti u skladu sa namjenom obale i u duhu dobrog domaćina, u čemu niko nema pravo da ih spriječava ili ometa”, ističu u Morskom dobru.

Stoga apleluju na građane i turiste da svaku situaciju ometanja slobodnog korišćenja morskog dobra u državnoj svojini u skladu sa njegovom namjenom, prijave opštinskim komunalnim policijama/inspekcijama ili na Turistički telefon broj 08 000 1300.

5 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code