Može li Northstar početi gradnju kompleksa Montrose za tri mjeseca?

Može li Northstar početi gradnju kompleksa Montrose za tri mjeseca?

3
Podijeli

Do kraja novembra ove godine kompanija Northstar ima rok da započne izgradnju turističkog kompleksa Montrose na Luštici, vrijednog 250 miliona eura. U suprotnom Vlada Crne Gore stiče pravo da raskine ugovor.

Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta potpisan je još u septembru 2009. godine, a počeo je da se primjenjuje u avgustu 2013. potpisivanjem protokola o pravosnažnosti ugovora. Nešto ranije, u julu iste godine, potpisan je i aneks ugovora o dugoročnom zakupu i počeli su da teku rokovi za ispunjenje obaveza zakupca, uključujući investicione obaveze.

Picerija i restoran

Ugovorom i aneksom Northstar se obavezao da će u narednih pet godina, u prvu fazu projekta investirati 141,8 miliona eura. Međutim, investitor nije mrdnuo dalje od adminsitrativne pripreme, a ključno opravdanje je nedostatak infrastrukture.

Potpisivanjem novog aneksa ugovora sa konzorcijumom firmi Northstar iz Tivta i Equest Capital Limited sa of-šor ostrva Džersi, u decembru prošle godine, Vlada se obavezala da će do njihove lokacije kod Rosa na poluostrvu Luštica početi izgradnju infrastrukture u roku od šest mjeseci. Taj rok je istekao.

Izradu glavnih projekata putne i vodovodne infrastrukture do lokacije budućeg rizorta preuzela je Opština Herceg Novi, koja je  krajem juna objavila tendersku dokumentaciju za izradu glavnog projekta puta na poluostrvu Luštica. Riječ je o tehničkoj dokumentaciji za izgradnju regionalnog puta u dužini od 9.300 m, od kompleksa Orascoma do budućeg kompleksa Northstar. Procijenjena vrijednost javne nabavke sa uračunatim PDV-om je 160 hiljada eura.

Opština Herceg Novi je u predviđenom roku izradila idejna rješenja putne i vodovodne infrastrukture. Tender za izradu vodovodne infrastrukture će biti raspisan po dobijanju UT uslova i usvajanju prostorno-planske dokumentacije. Time će Opština ispuniti sve svoje obaveze, u roku koji je za to predviđen, tvrde u lokalnoj upravi.

Opštini, po Zakonu o državnoj imovini, pripada 30% realizovane vrijednosti investicije za potrebe građenja infrastrukturnih objekata. Ova sredstva, u iznosu od 300.000 eura, Opština Herceg Novi će usmjeriti u izradu glavnih projekata izgradnje putne i vodovodne infrastrukture, navode  u lokalnoj upravi. Investitor je do sada platio zakupninu na 10 godina od 3,9 miliona eura.

Aneksom II dinamnika ulaganja povoljnija

S obzirom da ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora, pokrenuta je procedura za zaključenje Anexa II Ugovora. Njime se ne mijenjaju početni uslovi ustanovljeni tenderom, već je izmijenjena dinamika ulaganja. U prvoj fazi, koja traje pet godina, investiranje je 80 miliona eura, umjesto 141 milion, koliko je bilo predviđeno osnovnim ugovorom, s tim da ukupni iznos ostaje obaveza investitrora, kao i ostali uslovi propisani tenderom. Ugovorom je zakupac obavezan da u okviru rizorta prvo izgradi hotel, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za privatizaciju sredinom decembra prošle godine.

Podsjetimo da je konzorcijum Northstar i Equest Capital Limited zakupio 520.000 kvadrata zemljišta, za gradnju turističkog kompleksa visoke kategorije, uz minimalni iznos investicije od 210 miliona eura. Investitor se obavezao da će izgraditi hotel visoke kategorije, brenda Ritz-Carlton i 29 luksuznih vila sa pratećim ugostiteljskim i trgovinskim prostorima, na 70.000 kvadrata korisne površine. Inače, Ritz-Carlton je kompanija koja u vlasništvu ima 87 luksuznih hotela u 29 zemalja svijeta. Osnovana je 1983.godine.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code