Muke Zeleničana zbog zagađenog potoka

Muke Zeleničana zbog zagađenog potoka

1795
6
Podijeli

zelenika-potok-160916-2Žitelji Zelenike, nastanjeni oko bivših objekata PKB-a, već nekoliko godina kubure sa potokom koji “prolazi” kroz kompleks PKB-a i izlazi kod mosta gdje se skreće za Tehnoservis.

Potok je prema riječima naših slušalaca pun fekalija, otpadnih voda koje prelijevaju u đardine, ali i štakora koji su se odomaćili po baštinama, a nerijetki su “gosti” i u kuhinjama i kupatilima mještana.

Picerija i restoran

Sve je kulminiralo juče kada se začepio kanalizacioni kolektor zbog čega se izlijevala šporka voda i širio nesnosan smrad. Tehnička služba Vodovoda jutros je otčepila kolketor, ali jedna od mještanki, kojoj potok protiče tik uz baštinu, Slađana Seferović, tvrdi da je to jedina aktivnost koja se radi na regulaciji potoka posljednjih 5-6 godina:

“Mi smo od tog potoka ugroženi toliko da to nije normalno. Pun je smeća, flaša, plastike, pacovi nam ulaze u dvorište, šetaju nam ispred kuće, dolaze do nogu bukvalno, odomaćili su se, jer ih više od nas nije ni strah. To traje otkako je Panto Vučurović napustio PKB. Oni su imali čovjeka koji je to koliko toliko održavao, ali od tada, to je više nesnošljivo“ – priča Seferović.

Ona dodaje da su sa Mjesnom zajednicom i preduzećem Stambeno komunalno organizovali nekoliko akcija čišćenja, ali to sve nije dovoljno, jer bi to trebalo da urade stručna lica. Problem su u više navrata prijavljivali Komunalnoj policiji, tačnije Call centru, odakle su dobili odgovor da je riječ o privatnom posjedu i da tu “ne mogu ništa”.
“Znači li to da ja sada u svojoj baštini treba da držim krokodile, koji će da plaše komšiluk, ali – nikome ništa, jer je na mom posjedu?”, pita ogorčeno Seferovićka.

Kako je dodala, imali su jedan razgovor i sa sekretarom i predsjednikom NVO Stari PKB Željkom Čvorom, međutim, bez rezultata.

zelenika-potok-160916-1Sa druge strane, u Komunalnoj policiji potvrđeno nam je da je riječ o višegodišnjem problemu, jer je najprije neophodno utvrditi u čijem je vlasništvu “parcela, pojašnjava za Radio Jadran, koordinator Odjeljenja za inspekcijski nadzor u Herceg Novom, Mitar Mitrović:

“Problem je vlasništvo nad “parcelom” kuda potok prolazi. Mi smo ranije davali naloge za čišćenje PKB-u, ali sada su tu IDEA i ostali prodajni objekti. Sve što mogu da kažem jeste da ćemo nastaviti narednih dana aktivnosti da vidimo šta se može sa tim učiniti”, kazao je kratko Mitrović.

Radio Jadran je kontaktirao i preduzeće PKB, međutim saopšteno nam je da su direktor firme Jovan Vučurović i Željko Čvoro službeno odsutni, te da do ponedjeljka nema nikog od nadležnih.

6 Komentari

 1. Pa zar ne bi trebalo potok odrzavat od izvora i kaznjavat svakog zagadjivaca, a ne samo onog cija je parcela potonja i kome se sav kastig i fekalije koji mu salju komsije uzvodno skupi na vrata kuce ili preduzeca. Moze li neko strucan obic taj potok koji nije Dunav ni Amazon od izvora do usca i popisat sve zagadjivace i naplatit im kaznu i nalozit da zagadjenje otklone u razumnom roku? Kakva smo mi opstina i drzava kad ni najjednostavniji problem rijesit ne umijemo?
  0  0
 2. Pravih ljudi možda još i ima ali pravih mijesta nema više nijedno zauzeta su sva ima 15 godina srasli su sa foteljama kao da su u njima rođeni.. Ako se i promijeni vlast ostaju isti samo promijene odijelo i eto ih ka novi… Pričam o gradu i opštini jer me šire ne interesuje… Bolest fotelja koja uzima maha i postaje epidemija… Pitajte Katića, Baždara, Božovića Rada…
  0  0
 3. Lako je to riješiti! Zbog prljavštine smrada nečistoće gliba i svega ostalog što je stvarno nesnosno više neka sanitarna i druge inspekcije pozatvaraju objekte u krugu pkb-a jer ionako ne znam ko dozvoljava da se hrana pretovara i proizvodi u tolikoj nečistoći. Sve zatvorite i za dan će se naći čiji je potok i biće očišćen da će se moći kupati u njemu. Uz zatvaranje lupite im svima po debele kazne pa se neće ponavljati više
  0  0

Ostavite komentar

*

code