Multimedijalni stvaralac Zdravko Ponorac, dijete staro 65 godina

Multimedijalni stvaralac Zdravko Ponorac, dijete staro 65 godina

3
Podijeli

Nakon 40 godina aktivnog bavljenja kreativnim radom, snimanja dokumentarnih filmova, fotografisanja, slikanja i pisanja stihova, nagrađivani televizijski snimatelj, Novljanin Zdravko Ponorac, upriličio je prvu samostalnu izložbu u Spa galeriji Instituta Igalo, pod nazivom “Okom djeteta”.

Ponorac je za Radio Jadran otkrio detalj o svojoj umjetničkoj karijeri, razočaran malim odzivom kolega novinara, od kojih se gotovo niko nije pojavio u subotu, na otvaranju multimedijalne večeri, u kojoj se predstavio fotografijama, slikama, stihovima, filmom…

Picerija i restoran

– Od malena, od 7. godine, počeo sam da se zanimam za slikarstvo, za pisanje, jer tad sam isto pisao pjesmice, kao i za fotografiju, film. To me drži još od djetinjstva. Zato i naziv “Okom djeteta”, jer kroz cijeli moj život se dijete provlači. Ja još nisam izašao iz djeteta, još sam momak – kazao je Ponorac.
Otkriva da se ozbiljnim likovnim izrazom bavi posljednje 3 godine, ali samouko, bez škole ili akademije. Nakon jedne teške operacije i bliskog susreta sa smrću, Ponorac je mir našao u slikanju i fotografiji.

Rezigniran što na otvaranju nije bilo ni jedne kamere da zabilježi njegovu prvu izložbu, Ponorac, kao iskusan kamerman, sam je snimio otvaranje izložbe, za svoju arhivu.
Publika u Spa galeriji narednih 15 dana ima prilike da pogleda fotografije nastale još za vrijeme izgradnje Druge faze Instituta, a motivi su uglavnom iz Boke. Kada je riječ o slikama, Ponorac se predstavio, uglavnom, tehnikama ulje na platnu, akrilik na lesonitu i plastici, kao i crtežima na papiru.
Pored slika i fotografija, publika je u subotu imala prilke da pogleda i dokumentarni, četrdesetdvominutni film “Duša u moru”, koji je Ponorac posvetio svom prijatelju, muzičaru Ivici Deranji, Novljanima poznatom pod nadimkom Đovani.

– Družio sam se intenzivno s njim 3 godine prije njegove smrti, čak sam mu snimao i neke spotove. Onda, kad je umro te 2002. godine osjećao sam se jako teško. Prošlo je 15 godina od njegovog odlaska, pa sam sa njegovim kolegama muzičarima sa kojima je svirao, odlučio da napravimo dokumentarac, sjećanje na njegov život i njegovu muziku. Tako je to nastalo – objašnjava Ponorac i dodaje da će film doraditi, kako bi ga adaptirao za potrebe televizijskog prikazivanja.
Glumica Hercegnovskog pozorišta, Lidija Petrone čitala je pred publikom autorove stihove. Pjesme, kaže, nikad nije objavljivao.

– Prvi put u Spa galeriji pročitane su dvije moje pjesme. Glumica, Lidija Petrone ih je čitala, a ja sam zaprepastio publiku i samog sebe. Rekli su mi: “Mi smo znali da se baviš filmom i fotografijom. Ali da slikaš i pišeš pjesme, to niko nije znao”. Ovo je prvi put izašlo. Pjesma koja je napisana prije 30 godina. Rasplakala je mnoge. Eto, izgleda da sam potrefio – sjetno govori Ponorac.
Multimedijalnu izložbu Zdravka Ponorca u Spa galeriji Instituta otvorila je Jelena Bajić Šestović, a publiku je pozdravio i rukovodilac Spa galerije, Željko Vavić. Izložba će biti otvorena do 22. oktobra.

3 Komentari

  1. Ocigledno je da Ponorac ima i viska energije – ne samo da je od bolesti utekao vec je pametno iskoristio i kreativno se izrazio. Bravo i cestitam!

    8
    2

Ostavite komentar

*

code