Muzej grada Perasta dostupniji OSI populaciji

Muzej grada Perasta dostupniji OSI populaciji

1273
0
Podijeli

Promocija vodiča kroz Muzej grada Perasta na Brajevom pismu, u okviru obilježavanja 80 godina od osnivanja ove značajne ustanove, u organizaciji OJU “Muzeji” Kotor, biće upriličena sjutra, u 18 časova u prostorijama muzeja.

– Vodič kroz Muzej grada Perasta je dio izdavačke djelatnosti iz 2015. godine. Njegovo uređivanje i štampu na Brajevom pismu organizovali su Savez slijepih Crne Gore i Goran Macanović – kazali su nam iz uprave Muzeja.

Picerija i restoran

Izrada vodiča je jedan segment projekta dostupnosti Muzeja grada Perasta OSI populaciji, drugi je izrada audio vodiča, koji se očekuje uskoro. Vodič na Brajevom pismu finansiran je po konkursu Ministarstva finansija.

Muzej grada Perasta se posljednje dvije godine javio na dva konkursa Komisiji za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću. Na oba konkursa Muzej je dobio značajna sredstva. Tako će ovoj populaciji biti dostupnija ova značajna ustanova, jer su sredstva usmjerena u izradu rampi, novog i prilagođenog toaleta, kao i izradu posebne sobe sa nasnimljenim audio i video materijalom.

– Ovu promociju kao i sva naredna dešavanja pripremamo za  80. godišnjicu postojanja. Svjedoci smo da je posljednjih godina Muzej pripremio mnoge značajne izložbe, prezentacije, okupljanja, koja su ovu Ustanovu dovela do visokorangirane institucije, koja je prepoznata kao nosilac kulturnih dešavanja regiona – navode iz uprave.

Brojni projekti po sazivima Ministarstva kulture Crne Gore, Ministarstva finansija Crne Gore, NTO, Ministarstva turizma, kao i saradnje sa agencijom TIKA iz Podgorice i Zajednicom Italijana u Crnj Gori, omogućili su dodatna sredstva za sprovođenje značajnih aktivnosti, za unapređenje i bolju prezentaciju kulturnog blaga koje se nalazi u Muzeju grada Perasta.

U narednom periodu planirane su značajne izložbe. Prva koja će uslijediti jeste izložba ordenja iz fundusa Muzeja grada Perasta, autora istoričarke umjetnosti, Aleksandre Simeunović, a nakon toga i izložba pisama pisanih na osmanskom jeziku, prevedenih na crnogorski i engleski jezik, autora dokumentariste u Muzeju, Mirjane Vukasović.

Na promociji vodiča na Brfajevom pismu sjutra veče će govoriti direktor Muzeja grada Perasta, Andro Radulović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović, predsjednik Organizacije slijepih za Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budvu, Rajko Knežević, kao i bibliotekarka u Muzeju grada Perasta, Biserka Milić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code