MUZEJ MIROSLAVA ŠTUMBERGERA SPREMAN ZA POSJETIOCE

MUZEJ MIROSLAVA ŠTUMBERGERA SPREMAN ZA POSJETIOCE

90
0
Podijeli

Muzej Miroslava Štumbergera u Baošićima trebalo bi uskoro da bude otvoren, a tačan datum otvaranja, ne zavisi od JU Gradski muzej i Galerija Josip Bepo Benković, kazala je za Radio Jadran v.d. direktorica ove JU, Nataša Tatalović.

Za sve što je urađeno, nakon mnogo godina zapuštenosti, bilo bi lijepo upriličiti otvaranje, ali nije bilo sredstava:
“Mi smo sve eksponate prebacili i sredili i sve je spremno za otvaranje. Ipak, ne znam koliko će eksponata biti izloženo, jer nijesu svi ni u stanju da se izlože. Nijedan eksponat nikad nigdje nije ni uveden niti je to ikada urađeno kako valja, tako da nam predstoji papirološki dio i otvaranje kartona. Ono što bude za postavku, biće postavljeno, a ostalo će ponovo biti deponovano”, pojašnjava Tatalovićka.
Za “osposobljavanje” muzeja Štumbergera Opština Herceg Novi izdvojila je 9.000 eura, koji su utrošeni na krečenje, deratizaciju, dezinfekciju, sređivanje stolarije i prozora koji su zazidani.
Prije 15 godina biblioteka i 500 eksponata prebačeni su iz muzeja u zgradu MZ Baošići na čuvanje, međutim, zbog lošeg stanja i te zgrade, prije svega vlage i prokišnjavanja, eksponati su ponovo vraćeni u muzej.
Ranije su našem Radiju iz Agencije za izgradnju Herceg Novog, koja je napravila projekat i pribavila građevnisku dozvolu, pojasnili da čekaju na uplatu sredstava kako bi radovi na ozbiljnoj sanaciji muzeja počeli.
Tada je bilo opredijeljeno 35.000 eura iz opštinskog budžeta. Muzej Miroslava Štumbergera, moreplovca i barona, koji se usidrio u Baošićima kod Herceg-Novog, čini kuća sa stotinama eksponata, koje je on zavještao Mjesnoj zajednici i gradu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code