Muzej Štumberger u Baošićima, nepravedno zapostavljena vrijedna zaostavština

Muzej Štumberger u Baošićima, nepravedno zapostavljena vrijedna zaostavština

24
Podijeli

U sastavu Javne ustanove Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković i dalje je neshvatljivo marginalizovani Muzej Štumberger, koji se nalazi u Baošićima.

Prethodna uprava ove javne ustanove, dovela je u red zgradu i sačuvala zbirku od vlage i propadanja. Sadašnja radi na valorizovanju i popularizaciji ovog zdanja, u kojem se nalazi zaostavština čuveng kapetana Miroslava Štumbergera, moreplovca i barona, koji se usidrio u Baošićima kod Herceg-Novog.

Picerija i restoran

– Otvorićemo Muzej za sezonu. U pregovorima smo sa MZ Baošići oko prijedloga da se ulica u kojoj se nalazi nazove “Ulica starog kapetana” ili “Ulica Miroslava Štumbergera”. Muzej je stavljen na turističku mapu koja se nalazi kod bazena – kazala je direktorica Palikuća.

Ona je informisala da je uređena bašta, orezane palme i zelenilo. Muzej je privremeno bio otovren tokom 49. Praznika mimoze, ali nije ostvarena niti jedna posjeta, iako su vodiči bili u Muzeju i čekali da se neko pojavi.

Muzej će biti ponovo otvoren najvjerovatnije 1. juna, navodi Palikuća. U saradnji sa MZ Baošići postavljena su dva informativna panoa na Šetalištu u Baošićima, a u izradi je i flajer koji će biti dijeljen turistima na cijeloj novskoj rivijeri.

Uprava muzeja pokušala je da ostvari saradnju i sa novskim školama. Đaci dolaze u posjetu u Gradski muzej Mirko Komnenović, ali Štumbergera u Baošićima, na žalost, ne posjećuju.

Bilo bi korisno i da nova uprava Gradskog muzeja animira direktno hotelijere od Kamenara do Njivica, kako bi gostima skrenuli pažnju na ovaj muzejski dragulj pomorske istorije ovok kraja i svijeta.

Kako je stari kapetan došao i ostao u Baošićima?

Miroslav Štumberger rođen je 1892. godine u Sloveniji. U djetinjstu je pokazivao ljubav prema pomorstvu i tehnici, pa je nakon završene gimnazije u Ljubljani upisao vojno pomorsku Akdemiju carske i kraljevske ratne mornarice Austrougarske u Rijeci i završio je 1912. godine. Po završetku Akademije, novoproizvedeni mladi oficir raspoređen je na službu na stari bojni brod – obalsku oklopnjaču SMS Monarch. Tim brodom Štumberger je 1914. prvi put je došao u Boku Kotorsku, sa kojom će ga dalje vezati životna sudbina.

Visokoobrazovan čovjek, koji je govorio 5 jezika bio je ponesen očuvanjem istorije, kulture i etnografske baštine Boke i Jugoslavije.

Štumberger je sakupio vrijednu kolekciju starina, koje su ukrašavale njegovu kuću u izuzetnom ambijentu, zbog čega je on to zdanje krajem 50-ih godina prošlog vijeka proglasio muzejem, kasnije nazvanim Dom starog kapetana.

On je kuću i zaostavštinu zavještao Mjesnoj zajednici i gradu.

“…iz ove kuće, koju ostavljam sa svim inventarom Mjesnoj zajednici Baošići, radi čega je osnovana cijela zadužbina, ne smije se iznijeti nikakvi predmet, niti u svrhu grupnih izložbi izvan ove kuće, a ni bilo koju drugu ustanovu, a pogotovu ne u svrhu prodaje ili poklona, pa želim i određujem da ona vazda predstavlja cjelinu”

– naveo je Štumberger u svom testamentu.

Građu muzeja Štumberger danas čine zbirke ikona, oružja, tehničkih pomorskih i drugih uređaja, amfora, starih porodičnih fotografija, etnoloških predmeta, geografskih i pomorskih karata, kao i prepiske i korespodencija i Bibiloteka, iz koje treba naglasiti knjge “History of the family bible” iz 1073. godine i Misal iz 18. vijeka.

Veliki dio, više hiljada eskponata, pokraden je iz muzeja 90-tih godina. Nakon toga posebna komisija registrovala je tek 311 eksponata i 670 knjiga. Bilo je ukupno oko 3.000 predmeta.
Enciklopedija Britanika iz 1788. godine, kao i porodična engleska Biblija iz 1753, makete prekookeanskih brodova iz 18. i 19. vijeka, na žalost, zauvijek su nestali.

24 Komentari

 1. Mještani su veliki vjernici,kako su čuvali i poštovali riječ tako ih nagrada čeka.Bog je filozof,upravlja,a ne vidimo ga.Kapetan je mirne duše neđe,možda sasvim blizu.

  9
  2
 2. @banićevina
  Ne zamajavaj narod. Lokalna samouprava brine o muzeju,a ne država. Novljani su pokrali muzej. Raspitaj se po Baošićima pa ćeš saznati ko je krao.
  Važno je samo krivicu prebaciti na nekog drugog,a novljani čistunci. Ma nemoj…..

  12
  2
 3. @ Dalibore, početkom 80-ih godina prošlog vijeka, izvršena je pljačka u muzeju. Zahvaljujući komšinici koja je primjetila da se nešto sumljivo događa dojavila je policiji, koja je brzom intervencijom uhapsila kradljivca i vratila ukradene eksponate tamo gdje pripadaju. Srećom Štumbergera su naši vezanog za stolicu sa najlon kesom oko glave i u poslednjem momentu mu spasili život. A otuđiti 3000 eksponata i ne poronaći ni jedan ukradeni eksponat za posljednjih 25 god. dovoljno govori o brizi države za bezbjednost muzeja i drugih legata.

  13
  2
 4. Kako zapostavljena???Eno Stevo dogradjuje nastresnice,betonira dvoriste da postavi lezaljke,sadi luk i krtolu iako nista od toga nema pravo…(objavite komentar)

  6
  4
 5. Dalibore odlicno pitanje! Mada se dobro zna gdje su oruzje i eksponati nestali i ko ih je ”prisvojio” da ne kazem opljackao i otudjio… Sve je to u blizini muzeja..mjesta i tako blize….
  Niko nikada nije za to odgovarao a doticne osobe se i dan danas busaju u prsi i pucaju od pistenja…po wvim savovima….!!!

  15
  1
 6. Pišete da je poslije 90-ih godina prošlog vijeka iz muzeja nestalo oko 3000 muzejskih eksponata. Zna se ko je tih godina vedrio i oblačio po MZ, kome je palo da čuva taj muzej, koji nije zaslužio ovakvu sudbinu. Neuki i neobrazovani, kojima je dato da brinu o umjetninama, posebno o ostavštini Miroslava Štumbergera, su jedini krivci za devastaciju i lopovluk. Za vrijeme II Sv.rata nije prihvatio ponudu italijanskih okupacionih vlasti da sa njima sarađuje, ali ga zbog toga nijesu progasnjali. Poslije rata radio je na obnovi podmorničkih jedinica i po obavljem poslu je penzionisan, nakon čega se posvetio modelarstvu i uređenju svog muzeja. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bio je komandant podmorničkih jedinica . Ulica, ako se odluči da nosi njegovo ime, mora da se zove ul Miroslava Štumbergera, kao što mora i muzej da nosi njegovo ime. “Starih kapetana” ima na stotine, ali malo onih koji se po nečemu pamte.

  19
  1
 7. Nova direktorica se sabotira sa svih strana zasto se o tome malo ne pise nego se ona proziva a tek je 6 mjeseci na mjestu direktora!Da ste malo vise prozivali ove prethodne mozda bi i bilo nesto i od uprava i od grafa.Ivana,kao i do sada,posteno i vrijedno radi scoj posao!

  13
  13
  • Misliš ograde, koje se grade do poslednjeg milimetra svog placa. Da svi uđu u svoje po metar po metar, imali bi širok put do Španjole i Modre ploče. Ovako, ako se što ne promjeni, zavazda seoski put za mazgu sa sijenom.

   7
   1
 8. Treba sve premjestit. Tu niko nece doci svjesni ste toga. Mozda organizovane grupe ako bi se nasao ko da ih dovede. Gospodjo Palikuca i sami znate to.

  8
  5
  • ajmo svi za Pg ili Bg ili đe već
   čovijek iz svijeta došao kod nas i vidio i osto
   nemamo mi pojma sta imamo i sta imali….
   nažalost

   10
   3
 9. Bravo za Djura Djuku Cvjetkovica,prvog-pravog predsjednika MZ Baosice. Decko “lekcija”deli…
  Ogromne su promene u nacinu razmisljanja i rada MZ Baosici,time je udaren temelj merljivim rezultatima u mjestu. Vec sada su ogromni efekti njegovog rada!!!
  Ovaj momak ce tek da uradi velika dela!!!

  9
  8
  • Nije radio Tito ni Milo ni Austrougari nego mi, narod ovog sela, grada
   Polako sa hvaljenjem,
   Sa nestrpljenjem očekujemo da se diskoteka Babylon napokon pretvori u kulturni centar i iskoristi na najbolji način za društvo cijelokupno kako Baošića tako i kraja
   Znamo svi koliko je odnijela života i upropastila familija u Baošiće

   12
   4
 10. Sta to nije zapostavljeno u ovoj opštini? Sem primitivnih partijasa koji sebi Namjestaju plate i otimaju sve. !dovoljno pogledajte ko su dr u opštini ? Sve je jasno!

  29
  1
 11. Od 90tih smo tako nisko moralno pali, da nam vise nista nije sveto. Nebitno ko je koje vjere I nacije, ljudi su voljeli ovu zemlju I ostavljali ovom narodu vrijednu zaostavstinu. A danas samo gledamo korist I kako koga prevarit.

  39
  1
 12. Dobar primjer zasto niko nebi trebao ostavljati nesto opstinama ili MZ na poklon,jer to niko ovdje nezna cuvati,samo pokrasti i odnijeti.O tome svjedoce sve Novske zaduzbine i legati,pogledajte samo kucu Andrica ( ona je doduse kupljena od strane Opstine),ali propada i bila je cevabdzinica neko vrijeme,samo je falila pevaljka uzivo.

  39
  2

Ostavite komentar

*

code