Muzička škola: 67 godina postojanja

Muzička škola: 67 godina postojanja

1370
1
Podijeli

muzička škola plakat koncert 67. godina postojanjaŠkola osnovnog muzičkog obrazovanja u Herceg Novom proslavlja 67 godina postojanja. Tim povodom u ponedjeljak će prirediti koncert dijela nagrađenih učenika sa državnog takmičenja, održanog krajem aprila u Podgorici. Đaci ove ustanove tada su osvojili 9 pohvala i 25 lira (4 zlatne, 10 srebrenih i 11 bronzanih).
Zlatne lire su dobili: Nina Vukotić i Ivana Vukašinović, Maša Bojanić i Marko Miljević, Anđela Spaić i Ivana Raičević u kategoriji Kalvirski duo, kao i Jovana Đuratović i Katarina Lečić (vokalni duo) i Luka Želalić i Jakša Roganović u kategoriji nestandardni duo.
Osvajači srebrne lire su: Sofija Vujičić i Aleksa Đurović, Isidora Sekulić i Nikola Odalović, Anja Burgijašev i Anđela, Sara Zloković i Marija Avramović, Tatjana i Natalija Ivanović, Gala Rašović i Iva Radulović u kategoriji Klavirski duo, zatim Luka Želalić i Jakša Roganović u kategoriji nestandardni duo, Isidora Sekulić i Nikola Odalović (standardni duo) i Đorđe Grbić, koji je nastupio u kategoriji harmonika.
Bronzanu liru ponijeli su: u kategoriji klavirski duo: Iva Milić i Aleksandra Jovanović, Robert Morris i Matija Janjić, Anastasija Đaković i Nastasija Vujičić, Aleksandar Dedić i Teodora Matković. U kategoriji nestandardni duo: Maksim Urdešić i Isidora Sekulić, Staša Samardžić i Katarina Radanović, kao i Katarina Jovanović i Katarina Karadžić. U kategoriji standardni duo: Anastasija Tripković i Aleksandar Dedić, kao i Luka Whyte i Dušan Vujičić. Jovana Vuković i Vuk Mirić ponijeli su takođe srebrne lire, Jovana u pretkategoriji gitare, a Vuk u pretkategoriji harmonike.
Pohvale su učenici Osnove muzičke škole ponijeli za 9 nastupa. U kategoriji Klavirski duo: Aleksandar Dedić i Teodora Matković, Teodora Mišeljić i Lana Kovačević. U kategoriji standardni duo: Sara Paspalj i Đaković Anastasija, Jana Pantić i Lilia Vorobjeva, Milica Rajević i Strahinja Gojković. U kategoriji Violina – Tanja Bardek, u kategoriji gitara: Aljoša Roganović, kao i u pretkategorji gitara: Danilo Čolović i Luka Ljubisavljević.
Kulturna tradiciju Herceg Novog i Boke su temelj ove institucije, prema čemu se Škola i danas odnosi s velikim poštovanjem, ističe direktorka Nada Karadžić:
– Muzičari koji su prvo muzičko znanje stekli u ovoj školi svojim su djelovanjem u zemlji i inostranstvu prenijeli i potvrdili njen ugled i visoke razmjere kvalitetnog muzičkog obrazovanja. Puno je učenika završilo ovu školu, mnogi su sa uspjehom nastavili i dalje muzičko obrazovanje, neki su postali slavni muzičari, a neki su na amaterski način nastavili da žive u čarobnom svjetu muzike – kaže nam Nada Karadžić.
Koncert počinje na Dan škole, 9. maja u 20 h, u koncertnoj Sali ove ustanove, u Starom gradu.

Istorijat Muzičke škole

Picerija i restoran

images_slike_gradovi_hn_objekti_muzicka_skola_hnPovjereništvo za prosvjetu i kulturu Sreskog narodnog odbora Herceg Novog, 11. januara 1949. godine, obavještava Antuna R. Homena da mu je Ministarstvo Narodne Republike Crne Gore povjerilo organizovanje Muzičke škole. Od 7. januara 1949. godine, Antun Homen je postavljen za prvog v.d. Direktora Srednje muzičke škole u Herceg Novom. Tada je Homen bio nastavnik muzike u „zabaviljskom tečaju“ u Herceg Novom.
Redovna nastava je počela 4. maja 1949. godine, a prva potpuna školska godina je bila 1949/1950. Za dan Škole izabran je 9. maj. Škola je započela sa radom u jednoj učionici i sa nekoliko polovnih instrumenata, da bi nakon šest preseljenja konačno 1986. godine bila smještena u novu savremenu školsku zgradu sa kamernom koncertnom salom i svim potrebnim uslovima, prostorom i instrumenatima za kvalitetno izvođenje grupne i pojedinačne nastave.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code