Na 25 kupališta u Crnoj Gori leprša Plava zastavica

Na 25 kupališta u Crnoj Gori leprša Plava zastavica

1647
0
Podijeli

plava zastavica 2016 1Podizanjem zastavice na kupalištu Safari beach u Ulcinju zvanično otvorena XIII sezona programa “Plava zastavica” u Crnoj Gori. To međunarodno priznanje ove godine dodijeljeno je za 25 kupališta, od toga dva u hercegnovskoj opštini – „Club hotel Riviera“ Njivice i „Stevuzo“ u uvali Dobreč na Luštici.

Osim njih, plava zastavica vijoriće se još na: kupalištu „Almara“ uvala Oblatno; „Plavi horizonti“ uvala Pržna; „Kalardovo“ Tivat (opština Tivat), „Blue beach“, „Escallera“, „S&I beach life“ i „Poseidon“ na Jazu, “Time out” na Slovenskoj plaži, „Dolce vita”, „Sveti Toma“ i „Hotel Queen of Montenegro“ u Bečićima; „Kamenovo beach” i “La Suerte”, Kamenovo; „Lučice“, Petrovac (opština Budva); „Centar“, Sutomore i „Paradiso“ uvala Utjeha (opština Bar) te “Toni gril”, “Miami”, „Safari“, „Mojito“, „Evropa“, „MCM beach“ i „Copacabana“ na Velikoj plaži (opština Ulcinj).

Picerija i restoran

Program “Plava zastavica” se odvija u dva nivoa, a prije nego li jedno kupalište ili marina postane član ovog prestižnog kluba, ono mora da prođe i pilot fazu, koja od 2013. traje dvije godine. Ove sezone tu je 10 kupališta („Mirište“ Luštica; „Bay beach“ Igalo; „Ploče“ Platamuni; „Sen Trope“, Slovenska plaža; „Bela Vista” Bečići; „Drobni pijesak“; „Ponta“, Petrovac; “Korali”, Sutomore; „Pearl beach“ i „Mar Buena“, Velika plaža) i 1 marina (u Baru).

Međunarodno priznanje „Plava zastavica“ je ekskluzivno ekološko obilježje koje se godišnje dodjeljuje plažama i marinama čiji korisnici žele da se uključe u ovaj program, i koji ispoštuju 32 kriterijuma, od kojih 28 moraju biti obavezno ispunjeni, dok se ostali kriterijumi preporučuju da budu ispunjeni. Program promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvaliteta morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vrijednostima.

U Crnoj Gori ovo priznanje se dodjeljuje od 2003. godine kada je nevladina organizacija „ECOM“ postala član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za sporovođenje Programa „Plava zastavica u Crnoj Gori“. Od samog početka, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore pružilo je finansijsku i organizacionu podršku za sprovođenje ovog Programa.

 

Međunarodni žiri u Kopenhagenu odobrio je 22 Plave zastavice, što je najviše za 13 godina otkako akcija i traje u Crnoj Gori.

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, Plavu zastavicu podigao je predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro, Dževdet Cakuli. Na plažama sjeverne hemosfere  vijori se 4.271 Plava zastavica, a prvi put i u Japanu.

Sertifikate za pilot fazu i Plave zastavice u 2016. godini uručio je direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Predrag Jelušić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code