Na 32. FFHN – Montenegro film festivalu u selekciji Kino Evropa 12...

Na 32. FFHN – Montenegro film festivalu u selekciji Kino Evropa 12 filmova

0
Podijeli

Publika u Herceg Novom će u okviru 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, od 1. do 7. avgusta i ove godine prije svih u region vidjeti naslove koji će tek obilježiti filmsku sezonu.

Biće prikazano dvanaest filmova u selekciji KINO EVROPA, kao i tri filma u okviru PONOĆNIH PROJEKCIJA u Dvorani Park.

Picerija i restoran

Selektor programa dugometražnih igranih filmova, u okviru kojeg su i KINO EVROPA i PONOĆNE PROJEKCIJE, je reditelj Ivan Marinović.

– Pored osvajača zlatne palme “Kradljivac” Hirokazua Koreeda, prikazaćemo i druge nagrađene filmove Kanskog festivala poput filma “Hladni rat” (nagrada za najbolju režiju – Pawel Pawlikowski), “Dogman” Mattea Garronea (Nagrada za najboljeg glumca – Marcello Fonte), ali i pobjednika Berlinskog festivala, kontroverznog “Bez dodira” (r. Adina Pintille) – ističe Marinović.

Biće tu i filmovi svjetski etabliranih autora poput Nuri Bilge Ceylana i Alice Rorwacher, ali i manje poznati naslovi koji su prava filmska iznenađenja poput “Krivica” Gustava Mollera, koji je bio veoma zapažen na ovogodišnjem Sandensu, dodaje Marinović.

Najavljuje i čistokrvni arthouse “Istorija ljubavi”, slovenačke rediteljice Sonje Prosenc, koji će zbog svog tempa, likovnosti, ali i motiva koji se provlače kroz film, na tvrđavi Forte Mare publici pružiti autentičan sinestetički doživljaj.

Kino Evropa nastavlja da bude selekcija prestiža, instant klasika i najinventivnijih savremenih filmskih poduhvata, čime boravak u Herceg Novom tokom festival postaje suštinska privilegija.

Ponoćne projekcije

Tragajući za načinom da granice festivala pomjere ponovo korak dalje, organizatori su odlučili da ove godine obogate program hercegnovskog festivala i ponoćnim projekcijama u Dvorani Park. Tu će filmofili moći da uživaju u punokrvnim filmskim ekstravagancama, ostvarenjima koja ruše tabue, šokiraju i hrabro tragaju za autentičnim filmskim izrazom koji ne povlađuje nikome.

Program je fokusiran na tri veoma uzbudljiva naslova. CLIMAX je film jednog od najkontroverznijih stvaralaca dašanjice Gaspara Noe-a, koji je ove godine pobjedio u selekciji Director’s fortnight u Kanu sa još jednim filmskim remekdjelom koje ne priznaje tabue.

Film “Egzorcizam” Dalibora Matanića prkosi zakonima budžeta, žanra i uštogljenih regionalnih filmskih okvira. Kroz nesvakidašnji pristup, Matanić nemilosrdno i sugestivno ukazuje na korijene svega jezivog što određuje nesreće balkanskih društava.

Naučnofantastična drama “Ederlezi rising”, svoje visoke filmske koncepte razlaže kroz perfektno dizajnirane kadrove i time vješto balansira jihove eksplicitne erotične sadržaje. Istovremeno, kroz ironiju, reditelj filma Lazar Bodroža nudi i nesvakidašnju procjenu budućnosti. Film je po mnogo čemu presedan u ex-Yu produkciji, a ponajviše pomjera granice žanra, kao i primjene dizajna zvuka i muzike u regionalnom filmu.

Filmovi u okviru selekcije KINO EVROPA

1. HLADNI RAT (COLD WAR) Pavel Pavlikovski, Poljska / Francuska / UK, 85′
2. SREĆNI LAZARO (HAPPY AS LAZZARO), Aliće Rorvaher, Italija, 130’
3. KRIVICA (THE GUILTY) Gustav Muler, Danska, 85′
4. U RATU (AT WAR), Stefani Brize, Francuska, 105′
5. KAPERNAUM (CAPERNAUM), Nadin Labaki, Liban, 130′
6. SVI ZNAJU (EVERYBODY KNOWS), Asgar Farhadi, Španija, 132′
7. DOGMAN, Mateo Garone, Italija, 102′
8. ŽENE U RATU (WOMEN AT WAR), Benedikt Erlingson, Island / Francuska / Ukrajina, 101′
9. ISTORIJA LJUBAVI (HISTORY OF LOVE), Sonja Prosenc, Slovenija / Italija / Norveška, 105′
10. BEZ DODIRA (TOUCH ME NOT), Adina Pintilie, Rumunija / Njemačka / Češka / Bugarska / Francuska, 125′
11. DRVO DIVLJE KRUŠKE (THE WILD PEAR TREE), Nuri Bilge Čejlan, Turska / Francuska / Njemačka / Bugarska / Makedonija / Bosna i Hercegovina / Švedska, 188′
12. KRADLJIVAC (SHOPLIFTERS), Hirokazu Kore-eda, Japan, 121’ž

PONOĆNE PROJEKCIJE

1. CLIMAX, Gaspar Noe, Francuska, 95′
2. EGZORCIZAM, Dalibor Matanić, Hrvatska, 80′
3. EDERLEZI RISING, Lazar Bodroža, Srbija, 85′

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code