NA BEDEMIMA NIKAO NOVI OBJEKAT, ALI ĆE DO 1. JUNA BITI UKLONJENE...

NA BEDEMIMA NIKAO NOVI OBJEKAT, ALI ĆE DO 1. JUNA BITI UKLONJENE SAMO SKELE

222
0
Podijeli

Novljani su svjedoci višegodišnje tzv. rekonstrukcije objekta u Starom gradu, koji istočnim dijelom izlazi na ulicu Marka Cara, a zapadnim se uzdiže iznad gradskim bedema iz turskog perioda.

Više puta radovi su investitorima bili zabranjeni, ali veliki objekat se uzviso istočnim dijelom Starog grada. Čelična skela kojom je dopreman građevinski materijal do objekta iz glavne gradske ulice, koja smeta normalnom saobraćaju i dodatno ruži stare bedeme, ne mrda više od dvije godine. Konačno, u komunalnoj policiji su nam potvrdili da po ugovoru o zakupu koji je sklopila Stojka Tošić sa Direkcijom za imovinu Opštine Herceg Novi, a kojim se odobrava postavljanje građevinske skele (lifta) u ulici Save Kovačević, kod Kala Longe, dozvola važi do 1. juna.
Podsjetimo, u aprilu 2013. godine, nakon 6 godina pauze zahuktala se gradnja objekta Stojke Tošić u Starom gradu. Tada je i postavljena čelična skela na zidinama koje su još 2007. godine bile u žiži javnosti. Naime, Osnovni sud u Herceg-Novom donio je rješenje o sprovođenju istrage protiv Stojke Tošić i Rišara Lesnjevskog, stranih državljana, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suizvršioci učinili krivično djelo iz člana 91. Zakona o zaštiti spomenika kulture, koji se odnosi na oštećenje ili rušenje kulturnog nasljeđa.
Ovi strani državljani su devastirali zapadne zidine starog gradskog jezgra Herceg-Novog, prilikom gradnje stambeno-poslovnog objekta, na što su upozorili iz tada Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru. Prema navodima Zavoda iz 2007. godine izgradnja stambenog objekta u hercegnovskom Starom gradu, izazvala je oštećenja srednjovjekovnih bedema. Investitori nisu nikada dobili konzervatorske uslove.
Iz Biroa za urbanizam i projektovanje Herceg Novog, prije dvije godine je rečeno da Tošićka ima sve potrebne dozvole za radove na rekonstrukciji stambenog objekta, ali u postojećim gabaritima. Ko bar malo pamti kakav je nekada izgledao ovaj dio grada znaće da je najmanje riječ o rekonstrukciji i gradnji u postojećim gabaritima. A i slika do koje smo došli dosta govori.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code