NA BELAVISTI DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE

NA BELAVISTI DOČEK PRAVOSLAVNE NOVE GODINE

0
Podijeli

Doček pravoslavne Nove godine na Trgu Hercega Stjepana najavljen je večeras u organizaciji hercegnovskih crkvenih opština.

Program počinje u 19 časova večernjom službom u hramu sv. Arhangela Mihaila. U programu učestvuju djeca crkvene opštine Stari grad, etno grupa Lira iz Herceg Novog i vokalni ansambl „Ogrlica od bisera” iz Beograda. Nakon novogodišnjeg molebana koji počinje u 23.30 goste će zabavljati trubači iz Guče, a najavljen je i vatromet.
Doček pravoslavne Nove godine biće organizovan i na Sušćepanu, gdje postoji duga tradicija obilježavanja i dočeka pravoslavne Nove godine. U ponoć će moleban služiti mjesni paroh Vladan Pantelić.
Povodom praznika Svetog Vasilija Velikog, sjutra, 14. januara će biti služene svete liturgije. Doček Pravoslavne Nove godine biće organizovan u Podgorici, Beranama i Pljevljima.
Pravoslavne crkve koje vrijeme i dalje računaju po starom, julijanskom kalendaru (Jerusalimska, Ruska, Srpska, Gruzijanska patrijaršija i Sveta Gora Atonska) proslavljaju Mali Božić ili praznik obrezanja Hristovog, zatim spomen na Svetog Vasilija Velikog – jednog od najobrazovanijih otaca hrišćanske crkve, ali i početak nove kalendarske godine.
Kao što se za Božić mijesi česnica, za Mali Božić se mijesi poseban obredni hljeb vasilica, u koji se stavlja zrnevlje mnogih žitarica, bundeve, pasulja, bobice drena – za zdravlje i metalni novčić – simbol bogatstva i sreće.
Kada u ponoć sat otkuca 12 puta, neko će otvoriti prozor i ukoliko je godina bila loša izgovoriti „bilo, ne ponovilo se”, neko će pomisliti želju ili poljubiti dragu osobu. Ima i onih koji će nastojati da u Novu godinu uđu bez dugova i poravnatih računa, a biće i onih koji će gledati da im budu puni i novčanik i trpeza.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code