NA ČIJOJ STRANI JE TRADICIJA ZELENIČKIH IGARA?

NA ČIJOJ STRANI JE TRADICIJA ZELENIČKIH IGARA?

112
0
Podijeli

Tradicionalna turističko-sportska manifestacija “Zeleničke ljetnje igre” biće održana večeras od 20.30 h na plivalištu PVK Galeb u Zelenici, ispred starog hotela Plaža.

Ova manifestacija prvi put održana je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, bila prekinuta na kratko, ali su iz Mjesne zajednice Zelenika-Kuti, prošle godine ponovo odlučili da je pokrenu, uz podršku Opštine i lokalne Turističke organizacije.
Osnova Zeleničkih ljetnjih igara je sportsko-rekreativni program, odnosno igre kao što su povlačenje konopa i skakanje u vrećama. Prijavljene su 4 ekipe iz Zelenike sa 40 takmičara. Za sve posjetioce obezbijeđeno je gratis 100 kg ribe i 100 l vina.
Sve to ne bi bilo ništa neobično da domaći i furešti nisu bili u prilici da prije samo 7 dana takođe učestvuju u identičnoj manifestaciji, koju od večerašnje ne razlikuje mnogo toga, budući da im je koncept sličan – sport, igra i zabava i naravno promocija Zelenike, ali i grada u turističke svrhe.
Ipak, neophodna podrška lokalne samouprave prošlonedjeljnjim igrama je izostala na što su organizatori iz NVO „Zeleničke igre” i ukazali. No, ovdašnji svijet je malo zbunjen i pita se koje su od ovih igara starije, originalne, “preuzete”?

Picerija i restoran

Odgovor smo potražili i u TO, iz koje su nam saopštili da večerašnje Zeleničke ljetne igre su u organizaciji MZ Zelenika, te s obzirom na dugi niz organizovanja igara, tradicija je ipak na njihovoj strani.

“Međutim, Turističkoj organizaciji Herceg Novi nije u opisu posla, niti joj je cilj, a uz to i nema kompetentnost da odlučuje koje su Igre „prave”, već je naša podrška bila vođenja činjenicom da su organizatori večerašnjih Zeleničkih ljetnih igara aplicirali za finansijsku podršku u propisanoj formi i u propisanom roku na Javni poziv, a sa kojim su svi bili blagovremeno upoznati. S druge strane, organizatori Zeleničkih igara, održanih prije nekoliko dana, nisu aplicirali na pomenuti poziv, niti su bilo kakvu aplikaciju dostavili u predviđenom roku, već su izvan javnog poziva i roka propisanog tim pozivom, došli u prostorije TO HN i 29. jula 2015. godina dostavili zahtjev i CD”, navodi se u saopštenju TO Herceg Novi.
Suština je, kako u TO naglašavaju, da se finansiraju projekti koji su dobri za animaciju turista i promociju grada, uz nastojanje da turistima i Novljanima pruže što raznovrsniji program sa akcentom na pučke svečanosti koje se pozivaju na tradiciju ovoga podneblja.
Kako god, večeras će opet biti fešte u Zelenici. U zabavnom dijelu programa nastupiće KUD Ilija Kišić koje će na otvaranju pozdraviti prisutne izvodeći nekoliko igara, a nakon njih nastupiće jedan od Zvezda granda – Baka i Igor.
Za najbolje tri ekipe obezbijeđene su novčane nagrade od po 150, 100 i 50 eura. Manifestaciju su sa po 1000 eura podržali Opština Herceg Novi, TO Herceg Novi i MZ Zelenika.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code