Na Dan primirja, 11. novembra, parastosi na Savini i Ilinici

Na Dan primirja, 11. novembra, parastosi na Savini i Ilinici

5
Podijeli

U Herceg Novom će sjutra, biti obilježen 11. novembar, Dan primirja, dan sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svjetskom ratu.

Ovim povodom, u manastiru Savina će od 10.30 sati biti održan parastos svim poginulim i stradalim za slobodu i položeni vijenci na spomenik strijeljanim rodoljubima 1914-1916, čemu će prisustvovati predsjednik Opštine Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević sa saradnicima.

Picerija i restoran

U 12 sati će tradicionalno biti položeno cvijeće na spomen obilježje francuskim vojnicima palim u Napoleonovima ratovima u Boki Kotorskoj, koje su na Ilinici iznad Herceg Novog francuski vojnici u Prvom svjetskom ratu podigli svojim sunarodnicima.

5 Komentari

 1. Tačno Rile, ali vidis da ljudima istina ne odgovara, hoce da su patriote, da idu rado u vojnike, da su heroji,da su kriminalci nacionalni heroji.

  4
  2
 2. Nažalost vlasti me vide dalje od svog nosa i novčanika.Ti Francuzi su tzv.psi rata,koji su išli iza vojske i palili sve što su stigli,arhiv peraški i mnogobrojne crkve od Cetinja pa kroz Boku i tu su ih sustigli Crnogorci i pobili.
  Humano je sahraniti neprijatelja,ali im nestetna i neznana četrnaestogodišnja garnitura hvalospjeve piše i apanaže dodjeljuje za održavanje spomenika.Pa neka to radi njihova ambadada.Dosta su zla nanijeli ovim krajevima.

  11
 3. Na spomen obilježju piše da su Francuzi donosili kulturu o ovim krajevima ,ali su ih otjerali divlji montenegrini,koje je predvodio Sveti Petar cetinjski.
  Na početki prvog svjetskog rata Austrougari su okupirali Srbiju i CGoru,a sav muški rod iz Srbije pobjegao je iz zemlje,da bi se uz pomoć Francuza ,Engleza i drugih vratio da oslobađa svoju teritoriju.
  To je prava istorija, a ne bajke koje pričaju političari.!

  6
  13

Ostavite komentar

*

code