Na dokovima Brodogradilišta: Stečaj uz remont i dva tendera, za prodaju imovine...

Na dokovima Brodogradilišta: Stečaj uz remont i dva tendera, za prodaju imovine i koncesiju

1460
1
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_dogadjaji_2014_razno_brodogradiliste_privatizacija_1U Jadranskom brodogradilištu Bijela uprkos stečaju od juna prošle godine, nije ugašen remont. Na vezu i dokovima je pet brodova, tri koje je zatekao stečaj, grčki putnikčki „Lucky star“, školski brod Jadran i italijanska barža. U međuvremenu na remont je početkom decembra stigla fregata Mornarice Vojske Crne Gore i jedna hrvatski ferry.
Kakao saznaje Radio Jadran, u petak bi trebalo da stigne i grčki putnički brod sa manjim obimom posla koji bi mogao da se završi i za sedam-osam dana. Međutim, kako je u Brodogradilištu organizovan rad samo u jednoj smjeni za 183 radnika i kooperaciju, remont na tom feribotu, ali i drugim plovilima se prolongira. Radnici primaju minimalce, odnosno uvećane plate ukoliko su imali potreban učinak.
Brodogradilišđte je uvođenjem stečaja izgubilo bitku na tržištu. Kompanije šalju brodove na remont po inerciji, jer su i ranijih godina koristii usluge u Bijeloj. I dok je bijelsko brodogradilištre u nevoljama, posao remonta preuzela su hrvatska brodogradilišta, kojima je crnogorsko, sve do stečaja, bilo veliki konkurent. Dok je više od četiri godine Viktor Lenac bio u stečaju u Bijeloj je cvjetao remont sa godišnjim prihodom od 30 miliona eura. Sada je obrnuto. Kostrenski škver je oživio s novim vlasnicima, punim dokovima i kasom.

Tenderi traju do 8. i 17. februara

Picerija i restoran

Novo razdoblje je i pred Bijeljanima. Samo pitanje je ko će biti novi vlasnici nakon stečaja, kako će se razvijati nova djelatnost remonta jahti i megajahti. Sve zavisi i od toga kakve će rezultate dati dva aktuelna tendera. Naime, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva raspisalo je 28. decembra prošle godine javni poziv za učešće na tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina. Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih. Inače, akvatorijum i sidrišta brodogradilišne luke polazeći od stanja postojećeg kapaciteta i neophodnih ulaganja u razvoj Brodogradilišta biće potrebno investirati iznos ne manji od 20 miliona eura, za period od tri godine od stupanja na snagu ugovora o koncesiji, navodi se u pozivu. Pozivom je, pored ostalog, predviđena obaveza budućeg koncesionara da uloži ne manje od 20 miliona eura, za period od tri godine od stupanja na snagu ugovora o koncesiji. Ponude se mogu dostavljati do 17. februara.
Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela 5. januara je objavila tender za prodaju cjelokupne imovine preduzeća po početnoj cijeni od oko 27,2 miliona eura. Očekuje se do 8. februara kupac za djelove poslovnih zgrada u privredi, brodogradnji, pomoćnih zgrada, kao i opreme ( dokova, dizalica, mašina, alata, kancelarijskog namještaja). Na prodaju je i restoran koji čine poslovni prostori površine 874 kvadrata, remontna, radionička i hala kovačnice, kompresorska stanica, skladište drvene građe, brodoopremni pogon, kao i trafostanice.
Vozni park po posebnom spisku takođe istaknutom na oglasnoj table procjenjuje se na 98,15 hiljada eura.
U javnosti je bilo sumnji oko prodaje Upravne zgrade Brodogradilišta, koja je u odnosu na ostale novi objekat i ima više korisnika i vlasnika. Međutim nije čitava na prodaju, već samo prostori u okviru 4 sprata koji pripadaju Brodogradilištu.
Podsjetimo i da je na ročištu za ispitivanje potraživanja u stečajnom postupku za Jadransko brodogradilište usvojena konačna lista prema kojoj je priznato 18,49 miliona eura potraživanja prema ovoj kompaniji. Sadašnji i bivši radnici Brodogradilišta potražuju oko 1,3 miliona eura.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code