Na Elafitima: Sezona brodskih izleta u Dubrovniku traje sedam mjeseci

Na Elafitima: Sezona brodskih izleta u Dubrovniku traje sedam mjeseci

10
Podijeli

Dok zalivom Boke Kotorske plovi tek po koji izletnički brod, a većina je još na zimskom vezu, naši susjedi, samo 50-tak km dalje, u Dubrovniku, sa brodicama, krcatim turistima, obilaze Elafite. To je grupa od 13 ostrva, od kojih su tri najposjećenija i nastanjena, Lopud, Šipan i Koločep.

Znatiželja nas je odvela na jednodnevni izlet do ova tri ostrva. Na Debelom brijegu prelazimo granicu za par minuta. Čekanje na hrvastkoj strani u odlasku i povratku , pola ure. A gužve nema. Šta li će tek biti ovoga ljeta!?

Picerija i restoran

Dolazimo u Luku Gruž oko 9 sati. Male butige tek otvorile. Na pjaci punoj zeleniša i bogatoj peškariji, živo od ranog jutra. Preko puta, uz rivu vezani brojni izletnički brodovi. Pristižu putnici za ukrcaj na rekonstruisani srednjovjekovni galijun, ali i druge modernije jedrenjake i plovila,  sa 100 do preko 200 mjesta. Turisti se razmilili, raspituju se za cijene, ili traže već rezervisani brod.

Nas čeka “Regina Maris”, novi veliki bijeli brod, koji još miriše na pituru. Mladu posadu čini pet članova, jednako obučenih, spretnih, šarmantnih, uslužnih. Pomažu pri ukrcaju skoro 200 putnika. Žele dobrodošlicu svima, na više jezika. I nama, iz Crne Gore,  grupi od 50-tak Novljana, Budvana, Kotorana i Tivćana, koje bolje razumiju. Čini nam se i da su predusretljiviji, kao da žele da se pokažu u najboljem svjetlu.

Kormilar, Ante Boro, rado priča za Radio Jadran o uspješnom početku sezone:

“Jako smo zadovoljni. Sezona je počela 1.aprila, dosta je gostiju. Brod “Regina Maris” ima sav komfor, 190 mjesta i već plovimo puni. Gostima nudimo ručak, pripremljen na brodu, po izboru, vegetarijanski, s mesom, ili ribom, besplatno jedno piće. Pravimo fish piknike i izlete do ostrva svakog dana kada je lijepo vrijeme. Imamo jaku konkurenciju, ali vjerujmeo da će sezona biti bolja od prošlogodišnje i da će trajati do 1. novembra – navodi naš sagovornik.

Cjelodnevni izlet, sa ukusnim ručkom i bocom dobrog vina sa Pelješca, košta 400 kuna. Posada pri tom brine o mnogim detaljima kako bi putnici imali što ljepši  doživljaj. Na primjer, hrane galebove s palube broda, ali ne bacaju im ostatke ribe i hljeba, pa što u moru uhvate, već iz ruku. Velike bijele ptice, bez straha dolijeću do mornara koji im pružaju pune ruke. Nesvakidašnji prizor za fotografisanje.

Elafiti meka za turiste

Turizam je najvažnija grana hrvatske privrede, a u Dubrovniku turisti troše prosječno dnevno 160 eura. Dio tog novca je neizostavno izdvojen za izlete. Posljednjih godina jedan od omiljenih gostima Dubrovačke rivijere je Montenegro tura, ali malo ko će propusti upravo izlet brodom do ostrva.

Dan proveden na Elafitima, mnogima zauvijek ostaje u sjećanju. I mi ćemo dugo pamtiti aprilski obilazak šumovitih sunčanih ostrva Koločepa, Šipana i Lopuda, s liticama, ali i pješčanim plažama i špiljama, rijetkim kupačima. Usporene otočane i ugostitelje,  koji se tek spremaju za ljetnju najezdu turista, iako ih od Uskrsa posjećuje svakodnevno nekoliko hiljada izletnika.

Djeluje spokajan život ostrvljana u kamenim kapetanskim kućama, među maslinjacima, dok obrađuju male vrtove, ili rade u suvenirnicama, vinarijama, na štandovima s domaćim proizvodima.

Koločep je zeleni otok utonuo u borove i rogače,  zasade maslina, naranči i limuna. Ostaci prethodnih kultura  razasuti su po cijelom ostrvu,  koga stanovnici  nazivaju Kalamota. Ima dva zaseoka, Gornje i Donje Čelo, sa istočnom i zapadnom pješčanom uvalom.

Na Šipanu intrigira stari dvorac, jer je još zatvoren, na Lopudu je posebno lijep  park, s mediteranskim stablima, obala  puna tamarisa. Tu je i crkva Gospe od Šunja iz 15.vijeka, vile,  franjevački samostan iz 1483.godine, koji se renovira.

Plijeni skupina sa najvišim i najbrojnijim lepezastim palmama na  Mediteranu, u blizini male crkve. Na žalost,  dosta je i posiječenih stabala kanarskih palmi, koje je napao surlaš.

Na Lopudu, uz moderan hotel koji arhitekturom podsjeća na kruzer, nailazimo i na Hotel Grand, kojeg je projektovao jedan od velikana jugoslovenske moderne arhitekture i urbanizma, Nikola Dobrović. To pomirenje tradicije sa modernim, što je karakteristika njegovog arhitektonskog izraza, možemo uočiti i na objektima  koje je projektovao 60-ezdesetih godina prošlog vijeka u Herceg Novom.

Elafiti su meka za avanturiste i turiste. Da provedete na njima samo jedan dan, ili savršen odmor, pobrinuće se ovdašnji iskusni turistički djelatnici. Ali i ostrvljani, koji izgleda više sami, nego uz  potporu Dubrovačko neretvanske županije, nastoje da valorizuju  prirodne ljepote i kulturno naslijeđe ovog arhipelaga, zapadno od Dubrovnika.

10 Komentari

 1. Lijepa reportaža. HN i CG imaju dosta toga da nauče od DBV i HR, ali čini mi se da je za neke stvari sad već kasno, jer Boka je nepovratno devastirana hororom apartmanizacije i željom za brzom zaradom. Destinacija se gradi planski na svakom detalju, ali ovdje u CG ‘investitori’ kao da se trude da unište sve što je autentično i što ima turističku vrijednost

  13
  2
 2. 400 kuna je preko 50€. A u HN 6€ do Žanjica ili 20€ do Kotora i Perasta sa ručkom. Ne umijemo naplatiti vožnju brodićima, da ih vozimo busevima skuplje bi bilo. E moj Pajo…

  5
  5
 3. Ovo je bio predivan dan! Mi iz Novoga smo od uvijek vezani za Dubrovnik.Rasli smo i stasavali na njihovoj kulturi.Tamo su se radjala nasa djeca, pohadjala prestizne skole, tamo su prosli nasi naj ljepsi dani.Ali sve se to dogadjalo u Gradu, Cavtatu.,Zatonu malom i Velikom, a ovo je bio izlet i upoznavanje otoka na kojima su uzivali Dubrovacki gospari u prekrasnim vilama sa prekrasnim perivojima koji su dobro ocuvani. Treba vidjeti!

  13
  4
 4. Ovaj sto se potpisuje svoj ns svome, sto mu ko smeta da to bude, volim i ja moju Cg ali fala ti Boze da mi nije da 2x godisnje odem po sedam dana vanka puko bo u HN…A nije lose ni saznati kako je kod komsija u Dubrovniku Trebinju Mostaru…Naprotiv kamo srece fa ponesto i primjenimo u turizmu.

  20
  1

Ostavite komentar

*

code