Na Fašinadi od Perasta do Gospe od Škrpjela 21 barka sa kamenjem

Na Fašinadi od Perasta do Gospe od Škrpjela 21 barka sa kamenjem

0
Podijeli

Jedan od najživopisnijih viševjekovnih običaja, vezan za nastanak i obnovu vještačkog ostrva Gospa od Škrpjela, Fašinada, priređena je u baroknom Perastu.

Bez prekida čak pet i po vjekova svake godine 22. jula Peraštani iz barki potapanjem kamenja obnavljaju ostrvo. Ove godine od Perasta ka Gospinom otoku plovila je 21 barka, puna kamenja.
Fašinada je dobila ime po italijanskoj riječi ”fascia”, što znači traka, a tako je nazvana jer su barke s kamenjem međusobno povezane, ukrašene jablanovim granama. U njima su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Tokom ove svojevrsne procesije na moru, pjevaju se bugarštice.

Picerija i restoran

“Po predanju 1452. godine braća Martešići iz Perasta, ribajući na hridi koja se nalazila na mjestu današnjeg otoka Gospa od Škrpjela, ugledali su Gospinu sliku. Budući da su u porodici imali jednog bolesnog člana koji je nakon toga ozdravio, oni su to ozdravljenje pripisali čudesnoj Gospinoj moći i odlučili su na toj hridi sagraditi otočić i na tom otoku crkvu. Ljudi se spontano okupljaju pred zalazak sunca. Izvode svoje barke okićene jablanovim granama i zastavama ispred mandraća i vežu se u jedan konvoj, od Pošova iz pravca Kotora i idu duž obale do peraškog muzeja gdje skreću prema školju. Tu bacaju kamenje kako bi se održala statika ovog vještačkog ostrva” – ispričala je Marija Brainović iz Društva prijatelja Perasta.

Inače, u organizaciji Jedriličarskog klub “Lahor” iz Kotora, od 20. do 22. jula održana je i jubilarna 15. međunarodna jedriličarska regata „Fašinada kup” za klase Krstaš, Hobbie Cat, Blu26 i ojedrene barke, koja se jedrila na potezu od Perasta do Tivta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code