NA FORUMU GRADONAČELNIKA SA PUTA SVILE U JUŽNOJ KOREJI I MARIJA ĆATOVIĆ

NA FORUMU GRADONAČELNIKA SA PUTA SVILE U JUŽNOJ KOREJI I MARIJA ĆATOVIĆ

158
0
Podijeli

put svile marija 2Neophodno je razvijati ekološku svijest, pogotovu u očuvanju mora i okeana, kreiranju ekoloških programa kojim bi se zaštitila pomorska kultura, istorija, prirodna ljepota, i dovelo do jačanja harmonije među gradovima Puta Svile, kroz uklanjanje rasnih, kulturnih i religijskih barijera, istaknuto je tokom 8. Foruma gradonačelnika sa Puta Svile u južnokorejskom gradu Yeosu. U radu skupa učestvovala je i predsjednica Opštine Kotor, Marija Ćatović. Kotor, kao pomorski grad koji je vjekovima trgovačkim morskim putevima bio povezan sa Istokom, prepoznat je kao bitna karika Puta Svile, i kao takav 2012. godine u Kineskom gradu Xi Anu uključen je u ovu međunarodnu asocijaciju od velikog značaja.
put svile 1“Tokom Foruma raspravljalo se i o uklanjanju barijera i stvaranja novih kulturnih, obrazovnih, ekonomskih, zdravstvenih, ekoloških mostova između gradova sa Puta Svile. Primarni značaj dat je pomorskom Putu Svile, okeanu uopšte kao elementu koji, zapljuskujući sve kontinente, povezuje različite kulture i time stvara sponu, tj. most među ljudima. Samim tim istaknuta je neophodnost razvoja ekološke svijesti, pogotovo u očuvanju mora i okeana, kreiranju ekoloških programa kojim bi se zaštitila pomorska kultura, istorija, prirodna ljepota, i dovelo do jačanja harmonije među gradovima Puta Svile, kroz uklanjanje rasnih, kulturnih i religijskih barijera”, saopšteno je iz opštine Kotor.
Ćatovićka je upoznala forum sa kulturno-istorijskim značajem UNESCO-vog Kotora, mogućnostima koje taj primorski grad pruža, te viševjekovnim vezama koje je uspješno njegovao sa svim značajnim pomorskim trgovačkim centrima u svijetu.
Na kraju Foruma potpisana je Deklaracija kojom su se svi učesnici obavezali na širenje kulturne, turističke, ekonomske, obrazovne mreže, na građenje novih mostova i time stvaranje ljepšeg, sigurnijeg i otvorenijeg prostora za sve stanovnike naše planete.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code