Na gazdinstvima počela vakcinacija protiv bolesti plavog jezika

Na gazdinstvima počela vakcinacija protiv bolesti plavog jezika

0
Podijeli

Veterinarske službe počele su sa vakcinacijom goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, čime će se, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, i u ovoj godini biti zaštićen stočni fond u Crnoj Gori od te opasne zarazne bolesti.
Vlada je obezbijedila sredstva da i ove, kao i prethodne godine, bude sprovedena kvalitetna i pravovremena vakcinacija protiv bolesti plavog jezika i kvrgave kože goveda, koje su u 2016. izazvale ogromne materijalne štete u Crnoj Gori.

Cilj vakcinacije goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika je da se spriječi pojava bolesti stalnim održavanjem aktivnog imuniteta kod goveda i ovaca vakcinisanih prošle godine i stvaranjem imuniteta kod nevakcinisanih životinja.

Picerija i restoran

Iz Ministarstva su kazali da je vakcina jedina efikasna mjera za sprječavanje pojave i suzbijanje te bolesti.

Vakcinacija svih goveda i ovaca protiv plavog jezika je obavezna, shodno Naredbi Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Programu vakcinacije.

Iz Ministarstva su podsjetili da su vlasnici stoke dužni da omoguće vakcinaciju svih goveda i ovaca na gazdinstvu. S obzirom na to da se iz budžeta finansira nabavka vakcina i sprovođenje vakcinacije, vlasnici stoke nemaju troškova po tom osnovu.

“Držaoci stoke snose troškove identifikacije goveda i ovaca, u slučaju da se na gazdinstvu nađu životinje koje se ne nalaze u registru”, kaže se u saopštenju.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pozvala je držaoce goveda i ovaca na punu saradnju sa veterinarskim i savjetodavnim službama i lokalnim službama za poljoprivredu, kako bi se vakcinacija pravovremeno i kvalitetno obavila.

Neophodno je da držaoci životinja obezbijede da životinje budu na gazdinstvima, u terminu koji im najavi veterinarska ambulanta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code