Na Gospi od Škrpjela: Promocija „Morskog dnevnika“ Mihajla Ognjenovića

Na Gospi od Škrpjela: Promocija „Morskog dnevnika“ Mihajla Ognjenovića

660
0
Podijeli

mihail ognjenovic promocija knjigePromocija knjige rišljanskog autora, Mihajla Ognjenovića “Morski dnevnik”, napisana na crnogorskom i engleskom jeziku, biće priređena u subotu 6. avgusta u 20:30 časova, na ostvru Gospa od Škrpjela.

Roman putopisnog karaktera “Morski dnevnik”, kako mu i samo ime kaže, donosi čitaocima autorove dogodovštine sa pomorskih putovanja. Ognjenović je autor još jednog romana, koji je odštampan samo u 3 primjerka, od kojih se jedan nalazi u Pomorskom muzeju u Kotoru, a riječ je o autorovoj biografiji.

Picerija i restoran

– To je moj privatni život. Moje porijeklo. I ona je napisana, takođe kao i ova knjiga, i na engleskom jeziku – kazao nam je u razgovoru Ognjenović.

On nije želio da otkrije ko će sve govoriti na promociji njegovog drugog romana, jer je to iznenađenje za goste, a pozivnicu je poslao i ambasadoru  Japana u Srbiji i Crnoj Gori. Istakao je da će promociju raditi na crnogorskom i engleskom jeziku.

Za sebe kaže da nije pisac, već pomorac. Ali ljubav prema pisanju rodila se zbog specifičnosti pomorskog života koji je želio da pretoči u knjigu.

Mihajl Ognjenović je rođen u Risnu 1934. godine. Osnovnu školu završio je u Risnu, a srednju nautičku i višu pomorsku u Kotoru. Nakon čega je upisao ekonomski fakultet u Beogradu jer nije mogao da dobije političku dozvolu tadašnje Komunističke partije za ukrcaj na brod. Iz Beograda se, kako nam je kazao, ukrcao na “Jugoliniju” iz Rijeke, sa dvije godine zakašnjenja, na čijim je brodovima proveo cijeli radni vijek i bilježio događaje  koje je opisao u romanu “Morski dnevnik”.

Inače, na promociju „Morskog dnevnika“ do ostrva je organizovan  prevoz brodićem, a ukrcavanje je na obali ispred crkve Svetog Nikole u Perastu. Promociju će pratiti bogat kulturni program. Najavljeno je i paljenje svijeća u znak sjećanja na poginule u bombardovanju Hirošime, koje se dogodilo na taj dan.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code