Na Ilinici obilježen Dan primirija

Na Ilinici obilježen Dan primirija

1659
3
Podijeli

Polaganjem vijenaca na spomenik francuskim vojnicima poginulim u Napoleonovim ratovima u Boki Kotorskoj 1806. godine na Ilinici, kao i podsjećanjem na 11. novembar, obilježen je Dan primirja. Francuska ambasadorka u Crnoj Gori, Kristin Tudik i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Dragan Janković odali su poštu poginulim vojnicima uz sjećanje na sve borce pale tokom Velikog rata.

odata-posta-francuski-spomenik-111116-2Prema riječima potpredsjednika Jankovića, istorija ovih krajeva je bila jako burna, posebno krajem 18-og i početkom 19. vijeka, te da se pred spomenikom na Ilinici na neki način odaje počast svim poginulima u ono vrijeme.

Picerija i restoran

– Istorija je posebno dobra kada na osnovu nje gradimo prijateljstva i takve odnose koji nam omogućavaju da sarađujemo i nalazimo rješenja za sve druge probleme. Poslije toliko godina obilježavanja 11. novembra na ovom mjestu, nastavljamo i produbljujemo naše prijateljstvo, uzimajući iz istorije sve ono za šta možemo reći da je njena dobra strana i nadam se da ćemo nastaviti da upravo u tom duhu sarađujemo i dalje – kazao je Janković.

Tudik je napomenula da današnji dan nije samo Dan primirja, već i svih onih koji su umrli za Francusku.

odata-posta-francuski-spomenik-111116-1– Ovakve ceremonije su dobra prilika da se ukaže priznanje nacije prema onima koji su umrli za Francusku, za one koji su pali za vrijeme i nakon Velikog rata, a naročito da se ukaže poštovanje onima koji su nedavno izgubili živote u vršenju misija i operacija u inostranstvu, naglasila je Tudik.

Ceremoniji je prisustvovao i francuski poslanik i predstavnik Francuza iz centralne Evrope, Pjer Iv Lbornj. On je napomenuo da se 11. novembar ne smije zaboraviti, jer podsjeća na prošlost, ali istovremeno govori o budućnosti.

– Današnji dan nam govori kakvi bi trebalo da budemo i kako da se ponašamo u budućnosti, kako kao građani Francuske, tako i svijeta. Ja ne želim da se zaborave oni koji su pali daleko od svoje zemlje i čiji se grobovi nalaze daleko od mjesta gde su živjeli – kazao je Lbornj.

francuski-spomenik-zvinje-nova-ploca-111116Prvi savjetnik Ambasade Žan Žak Forte, kao i članovi nevladine organizacije “Avenir” takođe su prisutvovali ceremonji polagana vijenaca. Iz “Avenira” su istakli da se prijateljstvo i saradnja konstantno razvijaju, uz podsjećanje da je sam cilj postojanja tog udruženja u Herceg Noovm razvijanje odnosa sa Francuskom.

Pred ovaj datum, konzervator Goran Skrobanović iz Gradskog muzeja „Mirko Komnenović“  je restaurirao spomenik palim borcima, po nalogu Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi i Ambasade Francuske.Postavljena je i nova informativna tabla.

3 Komentari

  1. Koliko se ja sjecam Napoleonova vojska nam je dosla kao osvajacka ali nemam nista protiv toga sto im se odaje pocast. Ipak mislim da je neko od opstonara mogao i na Savini bit danas, a ni vama novinarima ne bi drob ispao da ste bili tamo.
    0    0

Ostavite komentar

*

code