Na Ilinici obilježen Dan primirija

Na Ilinici obilježen Dan primirija

1425
3
Podijeli

Polaganjem vijenaca na spomenik francuskim vojnicima poginulim u Napoleonovim ratovima u Boki Kotorskoj 1806. godine na Ilinici, kao i podsjećanjem na 11. novembar, obilježen je Dan primirja. Francuska ambasadorka u Crnoj Gori, Kristin Tudik i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Dragan Janković odali su poštu poginulim vojnicima uz sjećanje na sve borce pale tokom Velikog rata.

odata-posta-francuski-spomenik-111116-2Prema riječima potpredsjednika Jankovića, istorija ovih krajeva je bila jako burna, posebno krajem 18-og i početkom 19. vijeka, te da se pred spomenikom na Ilinici na neki način odaje počast svim poginulima u ono vrijeme.

– Istorija je posebno dobra kada na osnovu nje gradimo prijateljstva i takve odnose koji nam omogućavaju da sarađujemo i nalazimo rješenja za sve druge probleme. Poslije toliko godina obilježavanja 11. novembra na ovom mjestu, nastavljamo i produbljujemo naše prijateljstvo, uzimajući iz istorije sve ono za šta možemo reći da je njena dobra strana i nadam se da ćemo nastaviti da upravo u tom duhu sarađujemo i dalje – kazao je Janković.

Tudik je napomenula da današnji dan nije samo Dan primirja, već i svih onih koji su umrli za Francusku.

odata-posta-francuski-spomenik-111116-1– Ovakve ceremonije su dobra prilika da se ukaže priznanje nacije prema onima koji su umrli za Francusku, za one koji su pali za vrijeme i nakon Velikog rata, a naročito da se ukaže poštovanje onima koji su nedavno izgubili živote u vršenju misija i operacija u inostranstvu, naglasila je Tudik.

Ceremoniji je prisustvovao i francuski poslanik i predstavnik Francuza iz centralne Evrope, Pjer Iv Lbornj. On je napomenuo da se 11. novembar ne smije zaboraviti, jer podsjeća na prošlost, ali istovremeno govori o budućnosti.

– Današnji dan nam govori kakvi bi trebalo da budemo i kako da se ponašamo u budućnosti, kako kao građani Francuske, tako i svijeta. Ja ne želim da se zaborave oni koji su pali daleko od svoje zemlje i čiji se grobovi nalaze daleko od mjesta gde su živjeli – kazao je Lbornj.

francuski-spomenik-zvinje-nova-ploca-111116Prvi savjetnik Ambasade Žan Žak Forte, kao i članovi nevladine organizacije “Avenir” takođe su prisutvovali ceremonji polagana vijenaca. Iz “Avenira” su istakli da se prijateljstvo i saradnja konstantno razvijaju, uz podsjećanje da je sam cilj postojanja tog udruženja u Herceg Noovm razvijanje odnosa sa Francuskom.

Pred ovaj datum, konzervator Goran Skrobanović iz Gradskog muzeja „Mirko Komnenović“  je restaurirao spomenik palim borcima, po nalogu Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi i Ambasade Francuske.Postavljena je i nova informativna tabla.

3 Komentari

  1. dragane svaka ti čast,okupatorima cvjeće i počast,a našim junacima ništa………tuga i sramota

    5+
  2. Koliko se ja sjecam Napoleonova vojska nam je dosla kao osvajacka ali nemam nista protiv toga sto im se odaje pocast. Ipak mislim da je neko od opstonara mogao i na Savini bit danas, a ni vama novinarima ne bi drob ispao da ste bili tamo.

    7+

Ostavite komentar

*

code