NA JADRANU JEDINSTVENA KONTROLA BALASTNIH VODA

NA JADRANU JEDINSTVENA KONTROLA BALASTNIH VODA

239
0
Podijeli

U Jadranskom moru biće uspostavljen jedinstven model upravljanja i kontrole balastnim vodama, koje koriste brodovi za sigurnu plovidbu.

U crnogorskim lukama kontrolu u toj oblasti obavlja inspekcija sigurnosti Pomorske plovidbe, saopšteno je u Baru na „Info danu” o balastnim vodama.
Dragana Drakulović iz Instituta za biologiju mora iz Kotora saopštila je da je „Info dan” posvećen informisanju o problemu balastnih voda, čime ćemo u budućnosti morati više da se bavimo. Balastne vode su važne za sigurnu plovidbu brodova, ali sa druge strane mogu da predstavljaju veliku opasnost za unos štetnih patogenih organizama u novi sistem.
– Balastnim vodama mogu da se unesu organizmi koji će se prilagoditi i uticati na raznovrsnost morskog ekosistema, mogu da se unesu štetni organizmi koji će da se namnože, pojašnjava Drakulovićka. Kao primjer navela je organizme koji mogu da se akumuliraju u mesu školjki, što može da izazove zdravstvene probleme kod ljudi koji konzumiraju te školjke.
Kapetan Vladan Radonjić, direktor Direktorata za pomorski saobraćaj o balastnim vodama, objasnio je kako se odvija proces ukrcavanja i ispuštanja balastnih voda.
– U momentu kada se iskrcava teret broda iskrcavaju se i balastne vode, jer onda brodu više nije potreban toliki stabilitet i tu se javlja opasnost da se sa tom vodom u Jadransko more unesu organizmi iz nekih drugih sredina, pojasnio je kapetan Radonjić.
Predviđeno je da se najavljuje dolazak brodova, koji će morati da saopšte i da li su balastne vode promijenili na otvorenom moru.
– Mi to u probnoj fazi već primjenjujemo pola godine. Sa brodova dobijamo informacije šta su uradili sa balastnim vodama, da li su ih promijenili i to je prva linija odbrane odnosno prvi način identifikacije problema. Druga faza je inspekcijski nadzor što će biti u nadležnosti Inspekcije sigurnosti povidbe, kazao je Radonjić.
U okviru BALMAS projekta već je nabavljena oprema sa kojom se na licu mjesta može utvrditi da li su balastnim vodama unesene invazivne i štetne vrste. IPA projekat BALMAS počeo je u novembru 2013, a kraj projekta je predviđen za mart 2016. godine. Projekat obuhvata 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Vodeći partner je Institut za vode Republike Slovenije. Projekat finasira EU, a njegova vrijednost je oko 7.100.000 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code