NA KANLI KULI PRVO IZVOĐENJE OPERE „COSI FAN TUTTE“

NA KANLI KULI PRVO IZVOĐENJE OPERE „COSI FAN TUTTE“

100
0
Podijeli

Na sceni amfiteatra Kanli kule, u subotu 22. avgusta od 21 h biće izvedena opera “Cosi fan tutte” V.A. Mocarta, koju izvode članovi organizacije Operosa, koju je u Beogradu osnovala mecosopranistkinja Ketrin Hataja.

Biće ovo ujedno i prvo izvođenje neke operske arije u ovom amfiteatru, ali i gostovanje članova Operose u Crnoj Gori. Ovaj performans organizovan je zahvaljujući JUK Herceg Fest i Opštini Herceg Novi.
Članovi Operose su mladi talentovani umjetnici iz Srbije, ali i regiona, koje vode inostranii umjetnici, istakla je na današnjem presu Ketrin Hataja, najavljujući da će ovo biti samo jedna od produkcija koje će uraditi u Herceg Novom.
“Kanli kula je sjajna lokacija i opera na tom mjestu samo će doprinijeti kulturnoj tradiciji tog prostora. Testiramo prostor jer će pjevači pjevati u prirodnom okruženju bez ozvučenja. Samim tim bićemo prvi koji će tako nešto probati. Sve teče po planu i nadamo se najboljem”, poručila je Hataja.
Maestro Eraldo Salmieri, dirigent Operose, isatakao je da se raduje što je dio ovog muzičkog prostora, jer sa Operosom sarađuje deceniju.
“Nadam se da ćemo ponuditi jednu novu interpretaciju nekog klasičnog djela i ono što je jako važno jeste da ovom prilikom otkrivamo nove mlade talente”, poručio je Salmieri.
Scenograf, Martin Lloyd Evans iz Londona kazao je da jedan od njegovih segmenata rada u Operosi jeste približavanje “neoperske” publike operi, pa tako i ovaj projekat “Cosi fan tutte” – “Tako čine sve” namijenjen je upravo neoperskoj publici.
“Nastojaćemo da prostor i atmosferu Kanli kule iskoristimo na najbolji mogući način, i raduje me što u ovom projektu imamo dosta mladih ljudi najprije sa Balkana, te da će naš međusobni rad u Operosi prevazići bilo koje granice, što je i jedan od ciljeva Operose. Iskreno se nadam da će nas i vrijeme poslužiti”, poručio je Evans.
Simon Corder, zadužen za dizajn scene i svjetla kazao je da mu je zadovoljstvo što je ponovo u Crnoj Gori, navodeći da im je prilikom “postavke”, kiša ovih dana pravila izazov, za koji se nada da će uspješno prevazići.
“Postavljamo produkciju pored mora, i to u zamku što je najinteresantnije, i nadam se da ćemo upriličiti divno veče”, poručio je Corder.
Danas stiže i orkestar, sačinjen od mladih instrumentalista koje je dirigent Salmieri već preslušao i sa kojima će vježbati do subote.
Odgovarajući na pitanja novinara Hataja je poručila i da će ovoga puta biti samo jedno izvođenje opere, budući da su to skupi i složeni projekti, u kojima treba okupiti veliki broj ljudi. Ali, kako je dodala, u narednom periodu učiniće sve da Operosa bude češći gost Kanli kule.
“Želimo da pokažemo da će opera biti dostupna i lokalnim ljudima, da im pobudimo interesovanje koje ne bi trebalo da se ograničava samo na predstave i koncerte, već jedan široki spektar kojem stremimo”, zaključila je Hataja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code